Albanski državljanin je osuđen na 13 godina zatvora zbog pucanja u glavu, ali će ostati u Velikoj Britanijidok ECHR brani njegovo pravo na porodični život. Albanac koji se tereti za ubistva u svojoj matičnoj zemlji dobio je pravo da ostane u Velikoj Britaniji prema Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima.

Fatmir Bleta (64) napustio je Albaniju dva meseca nakon što je navodno pucao u glavu jednom čoveku iz puške kalašnjikov, zbog čega je osuđen u odsustvu na 13 godina zatvora.

Došao je u Britaniju sa svojom porodicom i zatražio azil lažno tvrdeći da je sa Kosova, što je obmana zbog koje je 2018. godine bio u zatvoru na 33 meseca i dve nedelje.

Bleta, koji ima četvoro dece, uspešno se odupreo pokušajima da ga izruče Albanijikako ne bi išao u zatvor tvrdeći da neće imati pravo na ponovno suđenje i da mu nije unapred rečeno o postupku.

U novoj presudi – otkrivenoj u dokumentima u koje je britanski Telegraf imao uvid – Bleta je uspeo da se odupre pokušaju Ministarstva unutrašnjih poslova da ga deportuje na osnovu toga što bi to prekršili njegova prava iz člana 6 na pravično suđenje prema ECHR.

Takođe je uložio žalbu na osnovu člana 8 konvencije da bi deportacija prekršila njegovo pravo na porodični život jer bi bila "neopravdano oštra" prema njegovim najmilijima.

Slučaj dolazi nakon što je britanski Telegraf ranije ove nedelje otkrio da je albanski državljanin koji se ušunjao nazad u Britaniju nakon što je deportovan dobio pravo da ostane jer bi deportacija bila "neopravdano oštra" prema njegovoj porodici i prekršila bi član 8 Evropske konvencije.

To je izazvalo nove pozive Ujedinjenom Kraljevstvu da napusti ili traži reformu ECHR. Robert Dženrik, bivši ministar za imigraciju i kandidat za vođstvo Torijevaca, rekao je: "Ponovo su ECHR koristile sudije aktiviste da daju prioritet pravima kriminalaca u odnosu na bezbednost britanske javnosti."

(Kurir.rs/The Telegraph/Preneo: V.M.)