Retorika potpredsednice SAD i demokratskog kandidata za predstojeće izbore Kamale Haris predstavlja suštinu političkog modela koji Amerika nastoji da nametne svetu, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, komentarišući uvrede Harisove na račun lidera Rusije, Kine i Severne Koreje.

Kamala Haris je prethodno nazvala ruskog predsednika "diktatorom ubicom".

"Najviši nivo političkog establišmenta Sjedinjenih Država je, po svemu sudeći, apsorbovao takvu političku kulturu. To je, u stvari, suština samog modela međunarodnih odnosa koji pokušavaju da nametnu celom svetu, a koji se svetskoj većini sve manje dopada", rekao je Peskov, na snimku koji je podelio ruski novinar Pavel Zarubin na svom Telegram kanalu.

Ruska ambasada u Vašingtonu prethodno je nazvala izjave Harisove "neprihvatljivim", dodavši da je to uvreda celog ruskog naroda.

"To samo pokazuje frustraciju i nemoć vladajućih krugova u Vašingtonu zbog nesposobnosti da se obračunaju sa Ruskom Federacijom i nanesu 'strateški poraz'" Moskvi u sukobu sa Kijevom, ističe se u saopštenju.

Ruski predsednik je prošlog meseca izjavio da će, iako je prethodno favorizovao predsednika SAD Džozefa Bajdena kao mogućeg pobednika na predstojećim izborima, sada će navijati za Harisovu zbog njenog "zaraznog smeha".

Vašington je zatim ponovo zahtevao od Putina da ne komentariše američke izbore.

Kurir.rs/RIA Novosti/Preneo: P. P.