Vojni blogeri bliski Kremlju preneli su tvrdnje da je juče na oko 50 kilometara od linije fronta na nebu iznad Ukrajine oboren ruski borbeni avion-bombarder Su-34.

Kijev post prenosi izveštaje po kojimaje ukrajinski F-16 napao rusku letelicu juče ujutru u trenutku kada se spremala da baci klizne bombe KAB.

Ove tvrdnje su se ubrzo pojavile i na ukrajinskim vojnim kanalima na društvenim mrežama, koji su tvrdili da posada Su-34 nije preživela.

shutterstock-1529901470.jpg
Shutterstock F-16

Ukrajinski medij podseća da je u pitanju supersonični avion srednjeg dometa koji je 80-ih godina prošlog veka prvi put uključen u službu u sovjetskim vazduhoplovnim snagama.

Navodi se da je u avgustu ove godine prvih desetak unapređenih verzija američkih borbenih aviona F-16 stiglo u Ukrajinu i da je za njih rečeno da poseduju standarnu NATO opremu i da su sposobni da ispaljuju sve sve rakete zapadne proizvodnje, uključujući napredne radarski vođene projektile vazduh-vazduh AIM-120 srednjeg dometa (AMRAAM) i Sajdvajnder rakete AIM-9 sa toplotnim navođenjem.

Avion  F 16
Twitter 

Za sada nema zvanične potvrde ovog obaranja iz ministarstava odbrane ni Rusije ni Ukrajine.

Ukoliko se zaista potvrdi da je F-16 oborio Su-34, to bi bio prvi put da je Vajper, kako piloti zovu avion američke proizvodnje, srušio neku rusku borbenu letelicu iznad Ukrajine.

Screenshot 2024-10-13 072335.jpg
Twitter 

Kijev post navodi da u poslednje vreme postoji tendencija među obično promoskovski orijentisanim vojnim blogerima da kritikuju one koje smatraju odgovornim za neuspehe i gubitke na ratištu.

- Ubrzo će biti još ovakivih gubitaka. NATO je poslao avione F-16 u lov - objavljeno je na Telegram kanalu "VDV za iskrenost i pravdu”.

Isto bloger je sinoć napisao da "počinju opravdanja... onih bliskih Glavnom dedi...koji kažu da je Su-34 pao sam i da neprijatelj nema ništa sa tim".

- Naravno, njima je bolje da lažu nego da razmisle kako da reše problem ukrajinskih NATO F-16 koji love naše letelice - naveo je taj ruski bloger.

I ranije je bilo izveštaja da su ukrajinski F-16 dejstvovali prilikom ruskih napada raketama i dronovima, ali bi ovo bio za avion američke proizvodnje bio prvi dobijeni duel protiv letelice sa ljudskom posadom.

Na ruskom vojnom blogu Fajterbomber, za koji se smatra da je blisko povezan sa ruskim vazduhoplovnim snagama, objavljena je crno-bla fotogrfafija Su-34 uz kratku poruku: "Zemlja je nebo, braćo..."

Na društvenim mrežama pojavio se i snimak pada zapaljenog Su-34, ali nije jasno da li se radi upravo o avionu koji je F-16 srušio.

(Kurir.rs/The Kyiv Post/Preveo i priredio: N. V.)