Ruske trupe navodno su ubile devet ukrajinskih ratnih zarobljenika u ruskoj oblasti Kursk nakon što su se zarobljenici predali.

Kako javlja DeepState, pozivajući se na sopstvene izvore iz 1. tenkovske brigade Ukrajine, izvestila je o incidentu u nedelju u saopštenju Telegrama.

DeepState je dodao fotografiju koja sadrži mapu koja ukazuje na lokaciju incidenta, a koju je verovatno napravio dron.

Na fotografiji se vide muškarci koji leže goli na zemlji u donjem vešu.

DeepState je dodao da se „dodatni detalji okolnosti razjašnjavaju“.

Ukrajinski ombudsman za ljudska prava Dmitro Lubinec, pozivajući se na izveštaj DeepState, nazvao je navodni čin „grubim kršenjem Ženevske konvencije“.

„Ovi postupci ne smeju proći nekažnjeno, a neprijatelj mora snositi punu odgovornost. Rusija je teroristička zemlja koja krši sva pravila i običaje ratovanja. Međunarodna zajednica ne treba da zatvara oči pred takvim zločinima!“ Lubinec je rekao u svom saopštenju za Telegram.

Ubijanje ratnih zarobljenika po Ženevskoj konvenciji predstavlja ratni zločin.

Dok su neke vojske, poput Izraelskih odbrambenih snaga (IDF), u prošlosti svlačile odeću predatih boraca zbog, kako se tvrdi, zabrinutosti zbog skrivenog oružja i eksploziva, posmatrači ljudskih prava taj čin takođe smatraju kao ponižavanje protivnika.

Dok se od boraca traži da predaju svoju opremu i oružje nakon predaje, skidanje – posebno u slučajevima kada donji veš ostaje kao jedina odeća – nije standardna procedura tokom sukoba, pri čemu se „ponižavajuće i ponižavajuće postupanje” i takođe se smatra ratnim zločinom.

Zabeleženi su brojni slučajevi da su ruske trupe pogubile nenaoružane ukrajinske zarobljenike.

Šestog oktobra, 12. brigada specijalne namene objavila je video snimak koji prikazuje grupu ruskih vojnika kako ubijaju tri nenaoružana ukrajinska zarobljenika u selu Njujork u Donjeckoj oblasti.

U julu, drugi video koji je kružio društvenim mrežama pokazao je kako ruske trupe pucaju na grupu ukrajinskih zarobljenika u blizini sela Robotine u sektoru Zaporožja.

Kurir.rs/Kijev post/Preneo: D. P.

 BONUS VIDEO

Kurir televizija Analiza novih okolnosti rata između Rusije i Ukrajine