Ujedinjene nacije saopštile su danas da su izraelski tenkovi provalili kroz vrata baze njihovih mirovnih snaga (UNIFIL) u južnom Libanu, što je najnovija optužba za napade koje su osudili i saveznici Izraela, ali izraelska vojska o tom incidentu ima drugačiju verziju, javljaju agencije.

Mirovne snage UNIFIL tvrde da su dva izraelska tenka Merkava uništila glavna vrata baze i nasilno ušla pre zore u nedelju ujutro. Nakon što su tenkovi otišli, granate su eksplodirale 100 metara dalje, oslobađajući dim koji je izazivao mučninu osoblja UN u bazi, zbog čega je 15 njih zatražilo medcinsku pomoć iako su nosili gas maske.

U svojoj verziji događaja, izraelska vojska je rekla da su militanti Hezbolaha, koju podržava Iran, ispalili protivtenkovske projektile na izraelske trupe, pri čemu je 25 pripadnik IDF ranjeno.

Napad je, tvrdi IDF, bio vrlo blizu položaja UNIFIL, a tenk koji je pomagao u evakuaciji žrtava pod vatrom se potom vratio na taj položaj, ne jurišajući na bazu i ne pokušavajući da uđe u bazu.

"Tenk je bio pod jakom vatrom, vraćajući se unatrag kako bi se sklonio od opasnosti", rekao je novinarima međunarodni portparol vojske Nadav Šošani.

Izraelska vojska je u saopštenju navela da je koristila dimnu zavesu kako bi prikrila evakuaciju ranjenih vojnika, tvrdeći da neze akcije nisu predstavljale opasnost za mirovne snage UN, javila je agencija Rojters.

Pet pripadnika mirovnih snaga ranjeno je u nizu napada posljdnjih dana, a UNIFIL uglavnom okrivljuje izraelske snage.

Snage UN naglasil su da je svaki namerni napad na mirovne snage "teško kršenje međunarodnog humanitarnog prava i Rezolucije 1701" kojom je uspostavljena misija u Libanu.

Kurir,rs/Fonet/Preneo: D. P.