Oko 30.400 ljudi, među kojima gotovo 8000 dece, evakuisano je s područja koja se graniče s Ukrajinom zbog granatiranja i napada, rekla je ruska poverenica za ljudska prava.

Poverenica Tatjana Moskalkova je u intervjuu za portal Argumenti i Fakti rekla da su svi evakuisani smešteni u gotovo 1000 centara za privremeni smeštaj širom Rusije.

Ukrajina, na koju je u februaru 2022. godine, Rusijaizvršila invaziju, uzvratila je granatiranjem i napadima na ruska granična područja, a vojska tvrdi da su napadi usmereni na infrastrukturu ključnu za ratne napore Moskve.

Ukrajinske snage su još u avgustu pokrenule napad i upale su u regiju Kursk, preuzevši kontrolu nad više desetina mesta. Od tada su zadržale većinu položaja.

Moskalkova je rekla kako su joj se žalili da boravište više od 1000 ruskih državljana Kurska sada nije poznato te se smatra da su ih odvele ukrajinske vojne snage.

3.jpg
EPA Government Of Kursk Region Han 

Rojters nije bio u mogućnosti iz nezavisnih izvora da proveri izveštaje Moskalkove. Ni Kijev zasad nema komentara.

Obe strane negiraju podatke o tomu da su ciljali civile i da su hapšeni, ali činjenica je da su u ratu stradale hiljade ljudi, a velika većina su ukrajinski državljani.

Moskalkova je rekla i da je posetila više od 2000 ukrajinskih ratnih zarobljenika u Rusiji te da je slične posete ruskim zarobljenicima obavio njen kolega u Ukrajini.

(Kurir.rs/Index.hr/Preneo: V.M.)