Predsednik Bugarske Rumen Radev ocenio je da nema potrebe za posredovanjem u razgovorima Skoplja i Sofije za nastavak pregovora Severne Makedonije sa Evropskom unijim (EU), javila je bugarska agencija BTA.

Na pitanje da prokomentariše izjavu premijera Severne Makedonije Hristijana Mickoskog da je spreman da pregovara sa bugarskim predsednikom, Radev je rekao da je uvek bio otvoren za dijalog, ali da, prema njegovim rečima, treba praviti razliku između dijaloga i pregovora.

"Pregovori Bugarske i Severne Makedonije završeni su u julu 2022. godine, kada su dve zemlje potpisale bilateralni protokol o dobrosusedskom sporazumu. Ako je reč o dijalogu on bi trebalo da se vodi između Severne Makedonije i Evropske komisije na osnovu prihvaćenog Pregovaračkog okvira za Severnu Makedoniju, koji su jednoglasno usvojile sve zemlje članice EU, a prihvatila je Vlada Severne Makedonije", rekao je Radev, a prenela agencija MIA.

Prema njegovim rečima, stvari su više nego jasne, a to je da Severna Makedonija treba da ispuni zahteve koje postavlja Evropska unija, a Bugarska, kako je rekao, može da pomogne u tom procesu.

"Ponoviću po ko zna koji put, mi smi spremni i treba da pomognemo. To je naša odgovornost, to da pomognemo Severnoj Makedoniji da brže i efikasnije ispuni uslove zapisane u bilateralnom protokolu i u Pregovaračkom okviru, kako bi sigurnije koračala evropskim putem", rekao je juče Radev.

bugarska-makedonija.jpg
Shutterstock 

Severna Makedonija je u julu 2022. formalno počela "prvu fazu" pregovora sa Evropskom unijom, ali da bi prešla u "drugu fazu" i počela da otvara poglavlja mora da uvede Bugare u Ustav, što stranka Mickoskog VMRO DPMNE od tada dosledno blokira.

Premijer Severne Makedonije je rekao da je u Briselu, 19. septembra, kao rešenje ponudio odloženo dejstvo ustavnih izmena, koje bi počele da važe kad Severna Makedonija zatvori pregovre, ali da nije naišao na razumevanje.

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je u Ohridu, 27. septembra, da ne vidi nikakve razloge za odvajanje pregovačkog procesa Severne Makedonije od Albanije, da bi to bilo velika greška i ponudio da posreduje u prevazilaženju konflikta Skoplja i Sofije, koji je blokirao pregovre Severne Makedonije.

Albanija sutra otvara prvi klaster u pregovorima sa EU na međuvladinoj konferenciji u Luksemburgu.

(Kurir.rs/Beta)