Mali dronovi doneli su nov stepen preciznosti u ratovanje. Za razliku od drugih oružanih sistema, oni pružaju pogled na metu izbliza pre napada, dajući operateru priliku da potvrdi da se radi o validnoj meti.

Ta mogućnost otkazivanja napada u poslednjoj sekundi je, na primer, u Avganistanu značila da je dron tipa SwitchBlade 300 odobren za korišćenje u situacijama kada pravila borbe ne dopuštaju rakete ili artiljeriju.

Ta tehnologija je trebala da omogući novu eru ratovanja, gde se civilne žrtve u potpunosti mogu izbeći, a pogađaju se samo vojni ciljevi. Sve to, doduše, ne vredi u slučajevima gde borbenim dronovima upravljaju oni kojima je cilj da pobiju civile.

Snimaju ubijanje civila pa ponosno objavljuju snimke i slave ih


Naime, u Hersonskoj oblasti u Ukrajini ruske snage koriste dronove za namerna ubistva civila, a zatim ponosno objavljuju snimke na društvenim mrežama. Kako javlja Forbs, takvi napadi na ljude na autobuskim stanicama, putnike, čak i decu koja se igraju u parkovima, dele se i slave. Ovu, kako kažu, terorističku pretnju Ukrajinci nazivaju "Ljudski safari", objavio je Kyiv Independent.

Lučki grad Herson nalazi se na prvoj liniji fronta od početka totalne ruske invazije. Rusi su ga okupirali odmah na početku invazije, a ukrajinske snage su ga oslobodile u novembru 2022. godine, oteravši Ruse natrag na drugu stranu reke Dnjepar. Sada je reka sve što deli grad od ruskog bombardovanja.

Pre bi to značilo samo nasumičnu artiljerijsku i raketnu vatru, ali u 21. veku dronovi su postali glavno oružje. Prema Kyiv Postu, polovinu žrtava u Hersonu u julu i avgustu prouzrokovale su bespilotne letelice sa do stotinu napada dnevno.

Rusi su koristili niz dronova - od kvadrikoptera koji bacaju bombe preko izviđačkih dronova koji su zujali tražeći mete pa sve do tzv. dronova kamikaza, koji se zaleću u mete i eksplodiraju. Međutim, sada su najčešći dronovi s granatama koje bacaju na metu i vrate se u bazu po novo oružje.

Majka se vozila kući biciklom kad ju je video ruski dron


U tipičnom slučaju koji je zabeležio Kyiv Independent, majka dvoje dece Anastazija vozila se kući biciklom kada ju je primetio ruski dron. Anastazija je imala dva prethodna susreta s dronovima, jednom kada je pobegla pešice ("nikad nisam tako brzo trčala") i jednom kada je napadnut autobus u kojem je bila.

Privatni automobili sada su retki u Hersonu, a autobusi su očite mete, pa tako čak biciklisti postaju mete ruskih napada. Dok je Anastazija skretala desno pa levo, pedalirajući što je brže mogla, shvatila je da je dron prati.

photo1665560812.jpg
Foto: Printscreen Telegram 

Dron je ispustio granatu koja je okrznula njeno telo pre nego što joj je eksplodirala pred nogama. Anastazija je preživela eksploziju, ali zbog šrapnela više ne može da hoda. Ranjavanje, a ne ubijanje tipično je za male bombe koje ispuštaju dronovi.

Slike napada objavljene su na ruskom Telegram kanalu s emotikonom lica koji namiguje i komentarom: "Ukrajinske oružane snage voze bicikle… ovaj je jak 300 [ruska šifra za povređenog vojnika]. Evakuacija nije dopuštena”, navodi se u objavi.

Kako se Rusi pravdaju?

Kyiv Post prikupio je primere ruskih napada dronovima na škole, civilne automobile, javne autobuse i kola hitne pomoći u Hersonu. Rusi pravdaju ove napade na društvenim mrežama tezom da je sve u Hersonu legitimna meta.

Takođe napominju da, osim što gađaju pojedince, ruski dronovi koriste smesu sličnu napalmu kako bi zapalili požare koji su spalili cele četvrti.Treća metoda napada je tzv. rudarenje.

Male bespilotne letelice raspršuju ozloglašene sovjetske mine PFM-1 "Leptir" koje su široke samo nekoliko centimetara, ali su dovoljno snažne da unište gumu - ili raznesu nogu.

Cilj "ljudskog safarija" je jasan

Populacija Hersona pala je s oko 360.000 na oko 80.000.Ovo je cilj ljudskog safarija: širiti teror i naterati ljude da pobegnu, tako da Herson postane deo "sive zone" u koju se ruske snage mogu infiltrirati, a da ne budu primećene.

Elektronsko ometanje pruža određenu zaštitu od dronova, a gradske vlasti su dodelile novca u protivvrednosti oko 200.000 američkih dolara za hitne mere protiv dronova.

Međutim, to je daleko ispod potrebnog iznosa, jer tipični ometači koji koštaju hiljade dolara u najboljem slučaju štite samo područje u radijusu od nekoliko stotina metara.

Dugoročno, radi se o očitim ratnim zločinima koji se moraju istražiti. Ženevske konvencije izričito zabranjuju namerne napade na civile; u ovom slučaju počinitelji su na internetu objavili dokaze o svojim zločinima, što je trebalo da olakša ulaženje u trag.

Kratkoročno gledano, stanovnici Hersona traže bolju zaštitu. Kao i s ostatkom ukrajinske PVO, međunarodna pomoć do sada nije pružila odgovarajuću pomoć. Lociranje i napad na ruske timove bespilotnih letelica verovatno će biti prioritet za ukrajinske snage, ali ovo je samo jedno bojište među mnogima.

(Kurir.rs/Index.hr/Preneo: V.M.)