Premijer Izraela Benjamin Netanjahu danas je negirao da je izraelska vojska namerno napala pripadnike mirovnih snaga Ujedinjenih nacija u Libanu (UNIFIL) i rekao da su te optužbe lažne.

- Upravo je suprotno. Izrael je više puta tražio od UNIFIL-a da nam se skloni sa puta. Više puta smo zahtevali da privremeno napuste zonu borbenih dejstava, koja se nalazi tik uz granicu Izraela sa Libanom - rekao je Netanjahu, prenosi Tajms of Izrael.

Misija UNIFIL i evropske zemlje, koje u Libanu imaju oko 10.000 vojnika, su saopštili da je izraelska vojska nekoliko puta napala na isturene punktove, lakše ranivši pet vojnika.

- Kada smo počeli kopnenu operaciju na granici sa Libanom rekli smo im: "Molimo vas, napustite ovo područje da ne budete povređeni". Najbolji način da se osigura bezbednost osoblja UNIFIL-a je da poslušaju naš zahtev i da nam se privremeno sklone s puta - tvrdi Netanjahu.

On je optužio Hezbolah da koristi položaje UNIFIL-a da bi odatle napadao Izrael.

- Ti napadi, uključujući jučerašnji, odneli su živote mnogih Izraelaca - rekao je Netanjahu, misleći na napad dronom u kojem su poginula četiri izraelska vojnika, a na desetine je povređeno.

(Kurir.rs/Times od Israel/Prenela: S. M.)