Ruski sud je u ponedeljak osudio francuskog državljanina Lorana Vinatjea za prikupljanje vojnih informacija. On će u zatvoru provesti tri godine jer se nije prijavio kao strani agent.

Francuski istraživač je uhapšen u Moskvi u junu, a ranije je priznao krivicu, postavljajući teren za brzo suđenje. Njegovi advokati su tražili od suda da mu izrekne novčanu kaznu.

U svom obraćanju pre presude, Vinatje je na ruskom jeziku potvrdio da u potpunosti priznaje krivicu i zatražio od sudije pomilovanje.

- Molim Rusku Federaciju da mi oprosti što nisam poštovao ruske zakone - rekao je on i pokazao na svoje dvoje dece i svoje starije roditelje o kojima mora da brine.

Dodao je da se u Rusiju zaljubio pre 20 godina kada je počeo da proučava zemlju i svoje komentare zaključio stihom ruskog pesnika Aleksandra Puškina.

Pritvaranja na osnovu optužbi za špijuniranje i prikupljanje osetljivih podataka postala su sve češća u Rusiji od kada je Moskva poslala trupe u Ukrajinu u februaru 2022.

Vinatjeovo hapšenje usledilo je kada su se napetosti između Moskve i Pariza rasplamsale nakon komentara francuskog predsednika Emanuela Makrona o mogućnosti raspoređivanja francuskih trupa u Ukrajini, prenos Frans24.

Ruske vlasti optužile su Vinatjea da se nije registrovao kao "strani agent" dok je prikupljao informacije o ruskim vojnim i vojno-tehničkim aktivnostima koje bi mogle biti iskorišćene na štetu bezbednosti zemlje.

Francusko ministarstvo spoljnih poslova osudilo je "ekstremnu oštrinu" kazne i pozvalo na hitno oslobađanje Vinatjea.

"Zakon o stranim agentima doprinosi sistematskom kršenju osnovnih sloboda u Rusiji, kao što su sloboda mišljenja i sloboda izražavanja", navodi se u saopštenju ministarstva .

(Kurir.rs/France24/Prenela: S. M.)