Severna Koreja je digla u vazduh delove puteva i železničkih pruga koji je povezuju sa Južnom Korejom, a nalaze se na njenoj strani granice koja obiluje vojnim utvrđenjima.

Rojters prenosi da je to jutros saopštila južnokorejska vojska.

Britanska agencija navodi da ovo dodatno pojačava napetost na Korejskom poluostrvu.

- Neki od severnih delova puteva i železničkih pruga koji su veza sa jugom dignuti su u vazduh - saopštio je Združeni generalštab vojske Južne Koreje.

Navodi se da su, kao odgovor na ovo, južnokorejske trupe ispalile hice upozorenja južno od demarkacione linije koja deli sve susedne zemlje.

Eksplozije nisu izazvale nikakvu štetu na strani granice pod kontrolom Seula.

Južnokorejska vojska je juče saopštila da je "potpuno spremna" da odgovori na upozorenje Severne Koreje, posle zaoštravanja tenzija između dve zemlje zbog letova bespilotnih letelica iznad Pjongjanga, nakon čega je vrhovni vođa Kim Džong Un naredio svojim snagama na granici da se pripreme za otvaranje vatre.

Najnovije eksplozije su usledile nakon što je iz Pjongjanga prošle nedelje poručeno da će Severna Koreja u potpunosti preseći puteve i železničke pruge koje je povezuju sa Južnom Korejom, kao i da dodatno utvrdi svoju stranu granice.

Seul je juče javno upozorio da se Severna Koreja sprema za detonaciju.

- Severna Koreja već postavlja nagazne mine i prepreke duž granice i primećeno je da obavlja dodatne radove korišćenjem teške mehanizacije navedeno je iz Združenog generalštaba vojske Južne Koreje.

nikola01-ap-.jpg
AP/Korea News Service 

Danas je saopšteno da je "Južna Koreja pojačala nadzor i spremnost nakon incidenta".

Britanska agencija podseća da su dve Koreje tehnički gledano i dalje u ratu koji je trajao od 1950. do 1953. i okončan je samo primirjem, ali ne i mirovnim sporazumom.

Prekogranične saobraćajne veze su ostaci iz perioda u kojem je između Severne i Južne Koreje došlo do zbližavanja, uključujući i samit koji su 2018. održali lideri dve zemlje, a na kojem su tvrdili da više neće biti rata i da je nastupila nova era mira.

Južnokorejska agencija Jonhap je objavila da je oko 132 miliona dolara nova poreskih obveznika iz te zemlje uloženo u obnovu prekograničnog puta.

(Kurir.rs/Reuters/Preveo i priredio: N. V.)