Tajvanski predsednik Vilijam Laj, prošle nedelje je održao govor u kojem je poručio da će se odupreti nameri Pekinga da anektira ostrvo. Kao odgovor, Kina je započela vojne vežbe oko Tajvana, što je, kako kaže, „odlučno upozorenje" onima koji traže nezavisnost za ovo ostrvo.

Prema tajvanskim vlastima, u ponedeljak ujutro oko 70 brodova, 125 aviona i nekoliko plovila kineske obalske straže formirali su formaciju oko ostrva. Ministarstvo odbrane Tajvana osudilo je „iracionalno i provokativno ponašanje" Kine i poručilo da su spremni da se brane. Amerika, saveznik Tajvana, saopštila je da pomno prati kineske vojne vežbe.

366438_241015.00_17_58_07.Still001.jpg
Kurir Televizija 

Iz Kine je na ovu temu za Kurir televiziju govorio Vladimir Milić, urednik sajta Savremena Kina.

- Vojne vežbe su završene u ponedeljak uveče, sada možemo da očekujemo određeno smirivanje situacije. Dugoročno je veoma upitno šta će se desiti. Početkom ove godine smo imali vežbe pod imenom Zajednički mač kada je Vilijam Laj došao na funkciju, a ovo je nastavak tih vežbi. Ipak, ove vežbe su bile uzdržanije - objasnio je Milić.

On je objasnio i da iako je ovaj govor predsednika Laja bio uzdržaniji, Peking to i dalje vidi kao provokaciju jer je on rekao da Kina nema autoritet nad Tajvanom i da su oni dva odvojena entiteta.

Kurir televizija Šta se dešava u Tajvanu? Srbin iz Kine za Kurir otkrio kakva je situacija

- Tajvan sebe ne smatra nezavisnom zemljom, niti su to ikada proglasili, ali je jasno da ima snaga na Tajvanu koje jesu za nezavisnost. U slučaju da Tajvan proglasi nezavistnost, došlo bi do vojne invazije Kine. Sjedinjene Američke Države su održavale mir između Tajvana i Kine i u isto vreme suzdržavale Tajvan da ne proglasi nezavisnost ali ga i vojno opremala - kaže Milić.

On se osvrnuo i na stav građana povodom pitanja da li Tajvan treba da proglasi nezavistnost, ili ne: 

- Obično stanovništvo na Tajvanu nije zabrinuto da će Kina napasti, kao ni da će Tajvan proglasiti nezavisnost. Ipak oni jesu za određenu samostalnost, ali ne žele da provociraju Kinu. 

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Kurir televizija Šta bi se desilo ukoliko Kina napadne Tajvan? Detaljna analiza eksperata za Kurir