Nakon govora tajvanskog predsednika Vilijama Laija u kom je tvrdio da Tajvan nije pod autoritetom Kine, Peking je odgovorio vojnim vežbama prilikom kojih je praktično opkolio čitavo ostrvo.

Više na ovu temu za Kurir televiziju govorii su profesor doktor Velibor Stević, pukovnik, kao i Vladimir Kljajić, politički analitičar.

366438_241015.00_20_03_00.Still002.jpg
Kurir Televizija 

- Si Đinping je čak obeležio 2026. godinu kao godinu kada će Tajvan ponovo biti deo Kine. Legalna nezavisnost ne postoji jer Tajvan smatra da nema potrebe za tim, smatraju da su oni naslednici Kine - kaže Kljajić.

On je objasnio da iako Tajvan ima podršku Sjedinjenih Američkih Država, Kina je i dalje znatno vojno moćnija od njih. 

- Kina je svake godine moćnija i moćnija, godine su potrebne da se razviju sofisticirani vojni sistemi, pešadija više nije najbitnija nadmoć već tehnologija - rekao je Kljajić.

Kurir televizija Stević o mogućnosti sukoba Tajvana i Kine: Situacija u svetu je strašno opasna

- Strašno je opasna situacija u svetu. Ovako više ne može da se radi. Koliko ratova imamo u svetu? Tajvan je teritorija Kine po zakonu, nisu proglasili nezavisnost. Amerika se predstavlja kao da je za mir, a zapravo pogoršava situaciju. Svaka vojna vežba može da preraste u rat - kaže Stević.

On je objasnio i da je Tajvan previše mala država kako bi ratovala sa Kinom, kao i da u slučaju rata Kina ne bi ni morala da kroči na Tajvan, već bi ih samo gađali sa daljine. 

- Amerika je uvek zaprška u nekoj čorbi, od njihovog nastanka oni samo 17 godina nisu ratovali, posredno ili neposredno. Neka ostave narod na miru i da se sami dogovaraju - istakao je Stević.

366438_241015.00_26_21_22.Still004.jpg
Kurir Televizija 

Kljajić je objasnio i da je ova vojna vežba koštala više stotina miliona dolara, što kako kaže, "samo po sebi šalje poruku ako ste spremni da izdvojite toliko novca na vojnu vežbu".

Dotičući se predsedničkih izbora koji se očekuju u novembru, Kljajić je istakao da je jasno da Bajden pravi probleme po Evropskoj uniji, dok je Stević rekao da "nije bitno kako će narod glasati, već kako će oni brojati".

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Kurir televizija Šta se dešava u Tajvanu? Srbin iz Kine za Kurir otkrio kakva je situacija