U decembru prošle godine tokom 17 uzastopnih noći nisteriozni dronovi čije poreklo ni dan danas nije utvrđeno kružili su nad ključnim vojnim bazama u SAD, a američka vojska ih nije obarala.

Volstrit džurnal je otkrio ovu priču i proteklog vikenda je ekskluzivno objavio.

Ovi dronovi su viđeni u vazdušnom prostoru vazduhoplovne baze Lengli na obali savezne države Virdžinija, iznad koje su strogo zabranjeni bilo kakvi neodobreni preleti.

Oni su ldo 23. decembra 2023. lebdeli svake noći nad bazom u kojoj se nalaze najmoderniji američki borbeni avioni, uključujući F-22 Reptore.

Mark Keli, general vazduhoplovnih snaga, izjavio je za Volstrit džurnal, citirajući informaciju koju mu je dao neimenovani američki zvaničnik, da su se dronovi pojavljivali nekih 45 minuta do sat vremena nakon zalaska sunca.

Prema proceni Kelija, prvi dron koji bi se pojavio bio je dug oko šest metara i leteo je brzinom od oko 160 kilometara na čas na visini između 900 i 1.200 metara.

Nakon tog drona pojavljivalo se još desetak bespilotnih letelica.

Nije poznato odakle su ti dronovi stigli, ali su se pojavile sumnje da iza njih stoje Rusija ili Kina, dok je malo ko pomislio da bi to moglo da bude delo ljudi koji upravljaju bespilornim letelicama iz hobija.

Analitičari koji su se bavili ovom čudnom pojavom otkrili su da manji dronovi sa četiri elise, koji su se pojavljivali nakon velikog drona, nisu koristili uobičajeni opseg frekvencija koji je dostupan standardnim komercijalnim bespilotnim letelicama, što je još jedan dokaz da amateri nisu upravljali ovim dronovima.

Iako su dronovi leteli iznad nekih od najvrednijih vojnih objekata u SAD, Volstrit džurnal navodi da njihovo obaranje nije po zakonu.

shutterstock_2391619205.jpg
Shutterstock 

To je moglo da se desi samo u slučaju da su predstavljali direktnu pretnju, mada sada američki zakonodavci raspravljaju o tome da se kao legitiman razlog za obaranje.

Misteriozni dronovi bi zato samo nestajali u noći i potom im se gubio svaki trag, iako su lokalne policijske snage pokušavale u par navrata da ih slede automobilom.

Dron noc
Shutterstock 

 Ovi dronovi se nisu pojavljivali na radarima, zbog čega je američka vojska morala da prekalibriše uređaje da otkrivaju sve što je veće od ptice.

U bazi Lengli su tokom perioda pojavljivanja dronova bili zabranjeni noćni letovi, a moćni F-22 Reptori su prebačeni na drugu lokaciju.

Naval Station Norfolk USA BAZA Vojna Baza Amerika
Alireza Boeini / Alamy / Alamy / Profimedia Pomorska baza Norfolk

Čudna pojava je zabeležena u vojnoj bazi u Nevadi, kao i iznad tajne baze elitne jedinice marinaca Foke tim šest (SEAL Team Six) i pomorske baze Norfolk, najveće luke na svetu.

Volstrit džurnal navodi da je na sastancima u Pentagonu i Beloj kući, posvećenim ovim dronovima, odbačena mogućnost njihovog elektronskog ometanja, zao što bi to moglo da se odrazi i na komercijalne aviolinije i i ugrozi bezbednost putnika.

(Kurir.rs/The Wall Street Journal/The Jerusalem Post/NDTV/Preveo i priredio: N. V.)