Američki Institut za studije rata je izvestio da su ukrajinske snage zauzele položaje koje je ranije preuzela ruska vojska u okolini Pokrovska, važnog grada u regiji Donjeck, javlja Newsweek.

ISW je takođe objavio kartu koja pokazuje promene na terenu oko Pokrovska.

Ovaj grad je putno i železničko čvorište koje se koristi za snabdevanje ispostava koje drži Kijev u ovoj regiji na istoku Ukrajine.

Rusko Ministarstvo odbrane i promoskovski vojni blogeri tvrde su da su moskovske snage postigle uspehe u blizini grada, poput zauzimanja Mihajlivke i Cukurine, sela koja se nalaze na jugoistoku.

2024-10-15 13_13_12-Window.jpg
Foto: Printscreen Liveuamap 

Moskva je takođe nastavila svoju ofanzivu istočno od Pokrovska, a jedan izvor je u nedelju izvestio da ruske snage počinju da koriste oklopna vozila u napadima i da su pogodile rudnik Koročenka na istočnoj periferiji Selidove s Kh-38ML projektilom vazduh-zemlja.

Ruski i ukrajinski izvori rekli su da su tokom vikenda delovi ruske 336. brigade mornaričke pešadije i 394. motorizovavnog streljačkog puka pokrenuli napade blizu Levadnea koji su probili ukrajinsku odbranu.

Vojni analitičari se slažu da su borbe oko Pokrovska trenutno najintenzivnije.Rusijaima više ljudstva i oružja, za koje Ukrajina kaže da ih tretiraju kao topovsko meso.

Ako Pokrovsk padne, to bi moglo da otvori pristup regiji Dnjepar, što bi dodatno otežalo ukrajinsku borbu protiv ruskih snaga.

(Kurir.rs/Jutarnji.hr/Preneo: V.M.)