Rusija će verovatno biti sposobna da izvrši napad na NATO do 2030. godine i pojačava napore da poremeti zapadne saveznike Ukrajine sabotažama, upozorili su u ponedeljak šefovi nemačke obaveštajne službe.

Nemačka, druga najveća vojna podrška Kijevu iza Sjedinjenih Država, i sama je sve više na meti ruskih špijunskih i sabotažnih aktivnosti, rekli su oni.

- Sviđalo nam se to ili ne, mi smo u direktnoj konfrontaciji sa Rusijom - rekao je šef spoljne obaveštajne službe BND Bruno Kal na parlamentarnom sastanku.

Dugoročni cilj predsednika Vladimira Putina bio je da oslabi Zapad, rekao je Kal, dok je vojni sukob sa NATO-om "postao opcija za Rusiju".

- Što se tiče osoblja i materijala, ruske oružane snage će verovatno biti sposobne da izvrše napad na NATO najkasnije do kraja decenije - rekao je Kal.

Kal je na saslušanju u Bundestagu govorio zajedno sa šefovima nemačkih domaćih i vojnih obaveštajnih službi, koji su naizmenično upozoravali na rastuću pretnju iz Rusije u pozadini invazije na Ukrajinu.

- Ruska špijunaža i sabotaža u Nemačkoj su u porastu, i kvalitativno i kvantitativno - rekao je šef domaće obaveštajne službe Tomas Haldenvang.

Naveo je sumnjive sabotažne aktivnosti, uključujući skorašnji neuspeh sabotera koji uključuje paket sa eksplozivom i teretni avion DHL-a. Paket je planuo na zemlji na aerodromu u Lajpcigu u julu pre nego što je bio utovaren u avion, što je Haldenvang nazvao "srećom u nesreći".

nato-rusija.jpg
Shutterstock 

- Da je eksplodirao u avionu tokom leta, došlo bi do pada i krhotine bi mogle da pogode mnoge ljude ovde u Nemačkoj koji, otvoreno ili tajno, saosećaju sa Putinom - rekao je on.

Haldenvang je rekao da je Rusija takođe bila angažovana u kampanjama dezinformisanja, da je rasporedila bespilotne letelice da špijunira kritičnu infrastrukturu i da traži da regrutuje ljude, uključujući i ljude iz sveta organizovanog kriminala.

Kampanja Moskve prerasla je iz oluje u "pravi uragan" koji se kretao na zapad, rekao je Haldenvang, napominjući da su se istočni susedi Nemačke, Poljska i baltičke države, suočili sa još "brutalnijom“ pretnjom.

Nemačku je potreslo nekoliko slučajeva navodnog špijuniranja za Rusiju i navodnih dela sabotaže otkako je Moskva pokrenula svoju invaziju na Ukrajinu 2022. godine.

xxx06 AP Alexander Shcherbak.jpg
EPA Alexander Shcherbak Sputnik 

Istražitelji su u aprilu uhapsili dvojicu nemačko-ruskih muškaraca pod sumnjom da su špijunirali za Rusiju i planirali napade u Nemačkoj -- uključujući objekte američke vojske -- da bi podrivali vojnu podršku Ukrajini.

Nakon toga, nemačka vojna baza je zapečaćena nakon što je otkrivena rupa u ogradi za šta se veruje da je čin sabotaže, dok su napadači navodno tražili ulazak u NATO kampove u zemlji.

Nemačke oružane snage su zabeležile "značajan porast" špijunskih i sabotažnih aktivnosti povezanih sa Rusijom, rekla je šefica vojne obaveštajne službe Martina Rozenberg na skupštinskom saslušanju.

Među aktivnostima koje je Rusija preduzela bile su "izviđanje nemačkih isporuka oružja Ukrajini", kao i nadzor nad projektima vojne obuke i naoružanja, rekla je ona.

Trio šefova obaveštajnih službi zalagao se za veća ovlašćenja za suprotstavljanje ruskim aktivnostima, pored ostalih pretnji na nemačkom tlu.

Obaveštajne službe su se "borile protiv požara na svim stranama", rekao je Haldenvang, napominjući pretnju koju predstavljaju moguće aktivnosti koje podržavaju Kina i Iran, kao i radikalni islamisti i krajnja desnica u Nemačkoj.

(Kurir.rs/France24/Preneo: V.M.)

 Bonus video:

Kurir televizija "RUSIJA PRATI NAŠ ODNOS PREMA NATO!" Todorov upozorava: Ne možemo očekivati da ćemo zauvek sedeti na dve stolice bez posledica