Administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena upozorila je Izrael u nedelju da ima mesec dana da primeni značajna poboljšanja humanitarne situacije u Gazi ili rizikuje nastavak snabdevanja američkim oružjem. Oglasio se i UNICEF istim povodom.

U pismu ministru za strateške poslove Ronu Dermeru koje je u utorak dobio Tajms of Izrael, američki državni sekretar Entoni Blinken i ministar odbrane Lojd Ostin kažu da je u proteklih nekoliko meseci došlo do značajnog pogoršanja količine pomoći koja je ulazila u Gazu.

"Iznos isporučene pomoći opao je za više od 50 odsto", pišu Blinken i Ostin, dodajući da je iznos pomoći koji je u Gazu ušao u septembru bio je najniži u bilo kom mesecu tokom prošle godine.

Najviši američki zvaničnici objašnjavaju da takav razvoj događaja dovodi u pitanje posvećenost Izraela da ne ograničava ulazak pomoći u Gazu i da koristi američko oružje u skladu sa međunarodnim pravom.

Ta pismena obaveza data je prošlog marta kako bi se osiguralo da Izrael poštuje Memorandum o nacionalnoj bezbednosti (NSM) koji je izdao američki predsednik Džo Bajden u februaru. Memorandum se odnosi na sve primaoce američke bezbednosne pomoći. 

Portparol Fonda UN za decu (UNICEF) Džejms Elder izjavio je da se pristup pomoći pogoršava uprkos očajničkoj potrebi da se poveća, preneo je Frans pres.

- Ono što sada vidimo su verovatno najgore restrikcije koje smo ikada videli za humanitarnu pomoć. U severnu Gazu nije ušla nikakva hrana od početka oktobra - upozorio je Elder.

(Kurir.rs/CNN/Times of Israel)

 Bonus video:

Kurir teleivizija " ZAMAZUJU SE OČI MUSLIMANSKOM SVETU ZBOG GENOCIDA U GAZI!" Analitičari o geopolitičkoj pozadini glasanja rezolucije o Srebrenici