Jedan Rus je spasen posle 67 dana u malom čamcu kojim je plutao po izuzetno hladnom Ohotskom moru, saopštile su danas ruske vlasti.

Njegovi brat i bratanac tinejdžer su, nažalost, poginuli, navode RIA Novosti, koje su imenovale preživelog kao 46-godišnjeg Mihaila Pičugina.

Na snimku spasavanja koji su objavili ruski tužioci vidi se bradati muškarac u narandžastom prsluku za spasavanje kako pluta na malom brodu - katamaranu, sa crvenom zastavom podignutom na stubu, dok hitne službe pokušavaju da dođu do njega.

Ohotsko more je okruženo istočnim Sibirom Rusije i poluostrvom Kamčatka. Obično se smrzava između oktobra i marta i spada u najhladnije more u istočnoj Aziji.

Dvojica punoletnih muškaraca i petnaestogodišnji sin jednog od njih krenuli su katamaranom 9. avgusta, saopštili su tužioci.

"Posle nekog vremena kontakt sa njima je izgubljen, a njihova lokacija je ostala nepoznata", rekla je portparolka ruskog tužioca Elena Krasnojarova.

"14. oktobra, oko 22:00, ribarski čamac je primetio katamaran kako prolazi u Ohotskom moru u blizini naselja Ust-Hajrjuzovo u regionu Kamčatke", dodala je ona.

Tužioci su rekli da i dalje rade na utvrđivanju okolnosti incidenta i istrazi optužbi za kršenje bezbednosti na vodi, što je dovelo do smrti dve ili više osoba iz nehata.

Supruga spasenog čoveka rekla je ruskim državnim medijima da je njegova težina mogla da igra ulogu u njegovom preživljavanju, s obzirom na to da je imao oko 100 kg. Ona je za RIA rekla da su Pičugin i njegov pokojni brat i nećak imali dovoljno hrane da izdrže oko dve nedelje.

Pičugin je prebačen u bolnicu na lečenje u gradu Magadan, na dalekom istoku Rusije, javila je RIA.

On je "u teškom stanju, mršav, ali pri svesti", rekao je za RIA direktor ribarske kompanije koja je naletela na plutajući čamac.

Kurir/CNN