Rusija će pružiti vojnu pomoć Severnoj Koreji ako na tu zemlju bude izvršena agresija. To je predviđeno Sporazumom o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu sa Pjongjangom, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Andrej Rudenko.

"Ugovor o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu između Ruske Federacije i Demokratske narodne republike Koreje (DNRK), čiji je predlog zakona za ratifikaciju ruski predsednik Vladimir Putin podneo Državnoj Dumi, podrazumeva pružanje uzajamne pomoći, uključujući vojnu pomoć, u slučaju agresije na jednu od strana", kazao je Rudenko.

On je naveo da postoji član četiri, koji se odnosi upravo na pitanja međusobne pomoći u slučaju agresije, tačnije da će u slučaju agresije na jednu od strana, jedna drugoj pružiti svu neophodnu pomoć, uključujući i vojnu pomoć.

profimedia0857258224.jpg
STR / AFP / Profimedia 

Govoreći o akcijama Južne Koreje prema DNRK, Rudenko je naveo da su te akcije "provokativne i da dovode do eskalacije situacije na poluostrvu".

"Smatramo da je ono što je Južna Koreja nedavno preduzela, provokativne akcije, koje ozbiljno narušavaju stabilnost na poluostrvu i dovode do eskalacije tenzija", istakao je Rudenko, napominjući da je "to već veoma opasan razvoj događaja".

Ranije je ruski predsednik Vladimir Putin predao Državnoj dumi na ratifikaciju sporazum o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu sa DNRK.

Putin i Kim Džong Un potpisali su sporazum 19. juna, tokom posete ruskog lidera Pjongjangu.

Ovaj dokument bi trebalo da zameni osnovni Ugovor o prijateljstvu, dobrosusedstvu i saradnji između Rusije i Severne Koreje od 9. februara 2000.

Kurir.rs/RIA Novosti/Preneo: P. P. 

 Bonus video: 

Kurir televizija "RUSIJA NE SME POMOĆI SEVERNOJ KOREJI, INAČE SLEDI OVO" Đukić analizira susret dva lidera: Kakve koristi je doneo ovaj sastanak?