Američke vlasti su zatražile od Izraela da u narednih mesec dana poveća dostavu humanitarne pomoći Palestincima u Pojasu Gaze ili se suoči sa smanjenjem američke vojne podrške u sukobu s ekstremistima iz Hamasa.

Glas Amerike prenosi da su šef Stejt departmenta Entoni Blinken i sekretar za odbranu Lojd Ostin u pismu izraelskim zvaničnicima izneli zabrinutost zbog pogoršanja humanitarne situacije u Gazi, tražeći, kako je navedeno, hitne i održive akcije vlasti – da bi se poboljšala situacija.

Blinken i Ostin su u pismu izraelskom ministru odbrane Joavu Galantu i ministru za strateška pitanja Ronu Dermeru, ukazali na konkretne korake koje je Izrael potrebno da preduzme u roku od trideset dana.

Obuhvataju i dozvolu za ulazak u Gazu najmanje 350 kamiona sa pomoći kroz četiri dostupna prelaza i otvaranje petog, kao i privremeno obustavljanje sukoba da bi se omogućila isporuka pomoći. Traži se i ukidanje naloga za evakuaciju palestinskih civila kada za time nema, kako je naznačeno, operativnih potreba.

„Neuspeh u demonstraciji trajnoj posvećenost primeni i održavanju mera može imati implikacije na američku politiku i relevantne američke zakone”, ukazano je u pismu američkih državnika.

Takođe, pominje se i američki zakon koji zabranjuje dostavljanje vojnih sredstava državama koje ometaju isporuku američke humanitarne pomoći.

U američkoj javnosti se tokom poslednje godine ukazaivalo na mogućnost da je Izrael prekršio međunarodno humanitarno pravo koristeći američko oružje tokom vojne operacije u Gazi.

Bajden i Ostin u pismu pominju memorandum predsednika Džoa Bajdena o nacionalnoj bezbednosti kojim se od Stejt departmenta zahteva da informiše Kongres krši li izraelska upotreba američkog naoružanja američko ili međunarodno pravo.

“Tokom nekoliko meseci, količina humanitarne pomoći koja je poslata u Gazu opala je za više od 50 odsto, a količina isporučena u septembru bila je najniža u bilo kom mesecu tokom prošle godine“, upozorili su Blinken i Ostin.

4564654645.jpg
AP/Ohad Zwigenberg, AP/Abir Sultan, EPA/Will Lanzoni Cnn 

Portparol Stejt departmenta Metju Miler, potvrdio je autentičnost pisma, rekavši da je obraćanje američkih zvaničnika izraelskim vlastima trebalo da bude privatna diplomatska komunikacija.

Sjedinjene Države su mesecima, čak i u vreme borbi protiv ekstremista Hamasa, od Izraela zahtevale da povećaju dostavu hrane, vode, medicinskkih zaliha i goriva palestinskim civilima.

Napore su otežale krađe humanitarne pomoći ekstremista Hamasa, borbe u blizini punktova za istovar, kao i sporenja u vezi sa područjima sa kojih bi bili dopremljeni u Gazu.

Uprkos pozivima dela članova Kongresa da se Izraelu obustavi vojna pomoć kao vid pritiska u svrhe postizanja primirja, Sjedinjene Države su nastavile snadbevanje. Protekle sedmice, američki predsednik Pentagonu je naložio isporuku naprednih sistema protivraketne odbrane i raspoređivanje američkih vojnika koji će njima rukovali.

gaza.jpg
Shutterstock 

Zahtev Sjedinjenim Država Izraelu da pospeši humanitarnu pomoć Palestincima upućen je u trenutku intenziviranja napada na estremiste Hezbolaha u Libanu i Hamasa u severnoj Gazi. Hezbolah i Hamas, koje su SAD označile kao terorističke grupe, Iran finansijski i vojno podržava.

Takođe, Sjedinjene Države su se, protekle sedmice u Savetu bezbednosti, založile da Izrael što pre treba da poboljša, kako je navedeno, katastrofalne uslove u kojima žive palestinski civili u pojasu Gaze i prestane da intenzivira njihovu patnju ograničavanjem isporuka pomoći.

(Kurir.rs/Glas Amerike/Preneo: N.V.)

  Bonus video:

Kurir televizija NETANJAHU NA KLIMAVIM NOGAMA: NADA SE NAGRADI ZA GLAVE VOĐA HAMASA, A SPREMA MU SE PAKAO! Eksperti: Bes građana je na vrhuncu