Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski predstavio je dugoočekivani "plan pobede" u ukrajinskom parlamentu. 

Kako javlja Kijev indipendent, plan se sastoji od pet ključnih tačaka: članstvo u NATO-u, odbrana, odvraćanje ruske agresije, privredni rast i saradnja, posleratna bezbednosna arhitektura.

Plan takođe uključuje tri tajna dodatka koji se odnose na osetljive delove koji neće biti objavljeni javnosti, ali će biti ključni za sprovođenje strateških ciljeva Ukrajine.

- Ako Putin ostvari svoje sulude geopolitičke, vojne, ideološke i ekonomske ciljeve, to će stvoriti neodoljiv utisak za druge potencijalne agresore, posebno u regionu Zaliva, Indo-pacifičkog regiona i Afrike, da agresivni ratovi mogu biti profitabilni i za njih - rekao je predsednik poslanicima.

Plan uključuje tri tajna dodatka koji su podeljeni međunarodnim partnerima. David Arakhamija, parlamentarni lider vladajuće stranke, rekao je da će tajni predmeti biti predstavljeni liderima frakcija.

- Ako plan bude podržan, možemo da okončamo rat najkasnije sledeće godine - rekao je Zelenski u parlamentu u prisustvu glavnog komandanta Aleksandra Sirskog, šefa vojne obaveštajne službe Kirila Budanova i zapadnih diplomata.

Poziv Ukrajine za ulazak u NATO stavljen je na vrh liste

Kijev je podneo zahtev za pridruživanje u septembru 2022, ali još nije dobio jasan signal od saveznika.

- Razumemo da je članstvo u NATO-u stvar budućnosti, a ne sadašnjosti - rekao je Zelenski, ali je dodao da bi poziv koji je odmah ponuđen pokazao Putinu grešku "njegovih geopolitičkih proračuna".

- Mi smo demokratska nacija koja je dokazala da može da zaštiti naš zajednički način života.

Rat dovesti na teritoriju Rusije

Drugi članak naglašava potrebu da se rat dovede na rusku teritoriju, kao na primer tokom prekograničnog upada u Kursk koji je pokrenut početkom avgusta. To će sprečiti stvaranje mogućih "tampon zona" na ukrajinskoj teritoriji.

Ova stavka takođe poziva na ukidanje ograničenja za udare dugog dometa u Rusiji, dodatno snabdevanje dalekometnim kapacitetima i podršku Zapada u obaranju ruskih raketa i dronova iznad Ukrajine.

Dodatna podrška u izgradnji ukrajinskih kopnenih snaga, protivvazdušne odbrane, investicija u odbranu, obaveštajne pomoći i druge vojne pomoći pomoći će jačanju Ukrajine i odvratiti rusko stanovništvo od njihove "ideologije rata", rekao je predsednik.

profimedia0885296337.jpg
Nicolas Economou/NurPhoto/Shutte / Shutterstock Editorial / Profimedia 

Nenuklearno odvraćanje

Treća tačka se odnosi na nenuklearno odvraćanje i uključuje tajni deo. Ukrajina predlaže "sveobuhvatni nenuklearni paket strateškog odvraćanja na svojoj teritoriji" koji bi zaštitio zemlju od buduće agresije.

Članak je detaljno predstavljen liderima SAD, Ujedinjenog Kraljevstva, Nemačke, Francuske i Italije.

Korišćenje ukrajinskih prirodnih resursa

Četvrti deo se bavi ukrajinskim korišćenjem njenih prirodnih resursa, kao što su uranijum, titanijum i litijum, koji predstavljaju potencijal ekonomskog rasta za Kijev i EU. Ukrajina nudi poseban sporazum o zajedničkom ulaganju i korišćenju ovih resursa sa EU i SAD.

Deo dalje poziva na jačanje međunarodnih sankcija Rusiji kako bi se potkopala njena sposobnost da održi svoju agresiju.

volodimir-zelenski.jpg
Telegram printscreen 

Ovaj četvrti deo takođe sadrži tajni deo koji je podeljen zapadnim partnerima.

Prvi deo se tiče ukrajinske posleratne bezbednosne arhitekture. Zelenski je rekao da se Kijev može pohvaliti velikom i iskusnom vojnom snagom koja može da ojača NATO i bezbednost evropskog kontinenta.

- Ako se partneri slože, onda posle rata predviđamo zamenu pojedinih američkih vojnih kontingenata stacioniranih u Evropi ukrajinskim jedinicama - rekao je predsednik.

zelenski.jpg
Printscreen X 

- Ako Putin ostvari svoje sulude geopolitičke, vojne, ideološke i ekonomske ciljeve, to će stvoriti neodoljiv utisak za druge potencijalne agresore, posebno u regionu Zaliva, Indo-pacifičkog regiona i Afrike, da agresivni ratovi mogu biti profitabilni za i njih - rekao je predsednik poslanicima.

Zelenski je napomenuo da Putinova "koalicija kriminalaca" sada uključuje Severnu Koreju, koja je Rusiji obezbedila oružje i osoblje.

- Ovo je, u stvari, učešće druge države u ratu protiv Ukrajine na strani Rusije. Predsednik je takođe istakao podršku Irana i Kine. Moramo da sprovedemo plan pobede kako bismo primorali Rusiju da bude na samitu mira i spremna da okonča rat - istakao je Zelenski.

(Kurir.rs/Kyiv Independent/Preneo: V.M.)

 Bonus video:

Video plus Vučić se sastao sa Zelenskim u Londonu