Lider Nacionalne konferencije najveće političke stranke u Kašmiru Omar Abdulah položio je zakletvu kao načelnik tog regiona i on će voditi uglavnom razvlašćenu vladu nakon pobede njegove partije na prvim lokalnim izborima otkako je Indija 2019. godine oduzela spornom regionu poseban status.

Abdulah ima podršku glavne indijske opozicione Kongresne stranke, iako je ona odlučila da za sada ne bude deo nove vlade.

Guverner Manoj Sinha, glavni administrator Nju Delhija u Kašmiru, vodio je polaganje zakletve Abdulaha i petorice članova njegovog saveta ministara na ceremoniji u Srinagaru. Prisustvovali su mnogi indijski opozicioni lideri, uključujući Rahula Gandi iz Kongresne partije.

Međutim nova lokalna vlada će imati ograničenu vlast jer će Kašmir ostati "teritorija indijske unije" pod direktnom kontrolom savezne vlade u Delhiju i sa indijskim parlamentom kao glavnim zakonodavcem.

Na izborima, Nacionalna konferencija je osvojila 42 mesta, uglavnom iz doline Kašmira, središta antiindijske pobune, dok je BJP osvojio 29 mesta, sva iz oblasti Džamua u kojima dominiraju hindusi. Kongresna partija je pobedila u šest izbornih jedinica.

Analitičari kažu da će se nova vlada, kojoj su oduzeta sva suštinska ovlašćenja, suočiti sa velikim izazovom da ispuni izborna obećanja i da se odupre promenama 2019. i strogoj kontroli savezne vlade.

I Indija i Pakistan upravljaju sa po jednim delom Kašmira, ali obe smatraju da polažu pravo na teritoriju u celini. Do sada su vodili dva rata oko te sporne teritorije, nakon sticanja nezavisnost od britanske kolonijalne vlasti 1947. godine.

Poslednji izbori u Kašmiru 2014. doveli su na vlast Modijevu Bharata Džanata Partiju, (BJP), koja je prvi put vladala u koaliciji sa lokalnom Narodnom demokratskom partijom. Vlada je pala 2018, nakon što se BJP povukao iz koalicije i Nju Delhi je preuzeo region pod svoju direktnu kontrolu.

Godinu dana kasnije, savezna vlada je oduzela dotadašnji status Kašmira i podelila bivšu državu na dve teritorije, Ladak i Džamu-Kašmir.

Ovaj potez je imao podršku među pristalicama Modija ali je naišao na ogromno protivljenje u samom Kašmiru gde je viđen kao napad na njegov identitet i autonomiju i izazvao je strah da će utrti put demografskim promenama u regionu.

Region je od tada pod stalnim tenzijama sa ograničenim građanskim i medijskim slobodama.

Militanti u delu Kašmira koji kontroliše Indija bore se protiv vladavine Nju Delhija od 1989. Mnogi muslimanski Kašmirci podržavaju cilj pobunjenika da ujedine teritoriju, bilo pod vlašću Pakistana, bilo da postanu nezavisna država.

Indija insistira da je pobuna u Kašmiru terorizam koji sponzoriše Pakistan. Pakistan negira optužbe, a mnogi Kašmirci to smatraju legitimnom borbom za slobodu.

Desetine hiljada civila, pobunjenika i vladinih snaga ubijeno je u sukobu.

Kurir.rs/Fonet/Preneo: D. P.

 Bonus video:

Kurir televizija INDIJA ZABRANILA IZVOZ PIRINČA! Koliko će NOVA KRIZA pogoditi Srbiju? Stručnjak objašnjava: OVE države će najviše osetiti probleme