Ukrajinski predsednik, Volodimir Zelenski, rekao je u video obraćanju naciji da se Pjongjang uključuje u rat u Ukrajini. On je ranije upozorio da su se Moskva i Pjongjang dogovorili o „prebacivanju ljudi“ iz Severne Koreje u Rusiju i Ukrajinu kako bi se borili na strani Rusa.

U međuvremenu, Putin je Državnoj dumi podneo predlog zakona o ratifikaciji sporazuma o strateškom partnerstvu Rusije i Severene Koreje.

xxx01 EPA Gavriil Grigorov  Sputnik  Kre.jpg
EPA Gavriil Grigorov Sputnik 

Gosti jutranjeg programa Kurir televizije koji su analizirali novonastale struje rata u Ukrajini bili su Luka Kastratović, general major u penziji i Branimir Đokić, politički analitičar.

Kastratović je izneo tumačenje do kojih je Zelenski kada se obratio naciji porukom da se Severna Koreja uključuje u rat:

- To je još jedna aktivnost psihološkog karaktera jer nije tajna da Severna Koreja pomaže Rusiji, ne samo ona, već i mnoge zemlje koje se protive SAD i Zapadnoj Evropi. U Americi je bila uzbuna pre nepunih godinu dana kada su avioni preletali preko Sibira, kao i dronovi iz Irana, tako da svet ulazi u jednu dublju krizu. Moramo da podsetimo da fašizam ipak nije pobeđen, vidimo da je vlada Kanade sprečila  da se daju imena 900 banderovac, koji imaju utočište u Kanadi. Jedan njihov veteran, ima 99 godina, došao je u parlament i dobio je najveće ovacije u istoriji parlamenta Kanade. Takođe, dolazi do sukoba zapada i istoka, prve interesuje profit, u prvom planu su ekonomski ciljevi, a tek onda strategijski, moćnici žele da se duže ratuje, da se troši oružje, te da se zarađuje, a da ne dođe do svetskog rata, kao i to da gine više ljudi, da bude manje stanovnika.

Kurir televizija Analiza stručnjaka povodom ulaska Severne Koreje na ratište u Ukrajini

S obzirom na to da je Severna Koreja digla u vazduh puteve i pruge koji vode ka Južnoj Koreji, Đokić je komentarisao da li će upravo ona doneti novu dimenziju neizvesnosti u sukob u Ukrajini:

- Svakako da daje, a koji je motiv Kim Džong Una da sa dalekog istoka šalje vojnike kako bi ratovali ne zna se, ali je možda novac jer Severna Koreja ima užasnu ekonomsku priverdnu situaciju. Oni jesu u dobrim odnosima sa Kinom, ali to nije u tom smislu jer je njegova dinastija radila po principu samoodrživosti. Sa druge strane, uključivanje u rat je na neki način i poruka Rusije Kini da Kina ne može da računa na savezništvo sa kime ona hoće, a da se Rusija ne pita, Rusija se i te kako pita. Ne verujem da će Severna Koreja napraviti veliki efekat na ratištu.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir.rs

BONUS VIDEO:

kurir televizija SEVERNA KOREJA IMA ABNORMALNE ZALIHE MUNICIJE! Analitičar izneo šta je ovoj zemlji NAJPOTREBNIJE OD RUSIJE! Spremali se decenijama