Ovo je trenutak kada je napuštena novorođena devojčica pronađena živa nakon što je bačena u gomilu smeća u Indoneziji.

Devojčicu je pronašao stanovnik dok se vraćala sa pirinčanih polja u selu Sungai Raja u regentstvu Kubu Raja u utorak ujutru.

Bebin plač je privukao pažnju žene i ona je požurila da prijavi otkriće lokalnim vlastima.

Zvaničnici su stigli da pregledaju korpu za otpatke, zatekavši u njoj cvileće dete koje je još uvek u krvi i komadićima placente.

Veruje se da je tamo ostavljena ubrzo nakon što se majka porodila, a policija veruje da je bila stara manje od 12 sati kada je pronađena.

Pomoćni inspektor Ade, šef javnog informisanja u policiji Kubu Raja, rekao je: „Bebu su pronašli živu stanovnici ovde. Umotana je u crnu plastičnu kesu i bačena u smeće.

„Još je bila živa pa je odvedena u bolnicu, gde je zbrinjavaju medicinske sestre. Ona je imala puno sreće. Mislim da ne bi preživela da je stanovnik nije pronašao.'

Policajac je dodao da je to šesti slučaj napuštanja u regentstvu Kubu Raja poslednjih meseci.

Napušteno novorođenče je prebačeno u porodilište Nabasa na lečenje i praćenje. O njoj će se starati država.

Ade je rekao: „Još uvek vodimo istragu kako bismo otkrili ko je ovde bacio bebu. Bila je još veoma mlada, možda samo nekoliko sati, ali ne više od pola dana.

„Molimo stanovnike koji imaju informacije da nam pomognu tako što će se prijaviti policiji kako bi se ovaj slučaj brzo rešio. Možda su ranije tog jutra videli nekoga u okolini.'

Kaja Raja je namesništvo, administrativna podela Zapadnog Kalimantana Indonezije.

Šira provincija je deo ostrva Borneo, najvećeg ostrva u Aziji.

Politički je podeljen između Malezije i Bruneja na severu i Indonezije na jugu.

Dok je čedomorstvo žena manje uobičajeno u Indoneziji nego u drugim zemljama na kontinentu, zemlja i dalje naporno radi na smanjenju stope smrtnosti novorođenčadi uzrokovane drugim faktorima.

Izveštaj UNICEF-a za 2020. otkrio je napore koje je država učinila da poboljša registraciju rođenja u poslednjih nekoliko decenija, omogućavajući deci da dobiju pristup socijalnim uslugama i žive dobrim životom.

Bez obzira na to, oko 90 odsto dece, posebno devojčica i žena, tokom života doživljava neki oblik siromaštva, navodi se u izveštaju.

Kurir.rs/Dejli mejl/Preneo: D. P.