Za Danijela Geru, ambicioznog mladog brazilskog mornara koji je želeo da oplovi svet, posao iz oglasa bio je san snova.

Britanski vlasnik jahte tražio je dvojicu radnika palube da mu pomognu da preveze brod iz Brazila preko Atlantika, jedno od najvećih okeanskih putovanja.

Ne bi bilo plate, ali bi im svi drugi troškovi bili plaćeni - i, ključno, Gera bi stekao iskustvo u plovidbi koje mu je potrebno da bi se kvalifikovao za morskog kapetana.

„Moj san je bio da postanem kapetan i da odem da radim u Evropu", priseća se ovaj 43-godišnjak, koji je video oglas u onlajn agenciji za regrutovanje mornara.

BBC na srpskom prenosi da su stvari izgledale još bolje kad su Gera i njegov kolega regrut Rodrigo Dantas sreli njihovog novog britanskog poslodavca.

Oni su se plašili da bi on mogao da bude snobovski vlasnik jahte ili Instagramer koji samo voli da pozira, a koji bi uvek vodio računa o tome da se zna ko je gazda.

„I zato sam bio izuzetno srećan znajući da je započeo put ka mom snu."

Ali nije bilo tako.

Džordž Sol bio je nasmejana, srdačna ličnost, koji nije insistirao na formalnostima.

Mornari, rekao je on, čak mogu da ga zovu po njegovom nadimku - „Lisica".

„Radio sam na nekim brodovima i vlasnici su bili stari, jako zahtevni, vrlo bezobrazni i obraćali su mi se sa visine", dodaje Dantas (32).

„Ovaj je bio veoma kul, vrlo srdačan."

44.jpg
Društvne Mreže Danijel Gera

Lisica je čak prošao test kod Dantasovih roditelja, koji su se brinuli što njihov sin odlazi na tako dugo putovanje na jahti u vlasništvu potpunog neznanca, pa su tražili da ga lično upoznaju.

Njima se na prvu dopalo njegovo ponašanje.

Saznali su da je Lisica dovezao „Bogatu žetvu" u Brazil radi renoviranja i želeo je spretnu posadu da je vrati nazad u Evropu u njegovo ime.

Pored novajlija, Dantasa i Gere, bila bi tu još dvojica drugih, plus kvalifikovani kapetan.

„Rekao sam: 'Slušajte, čuvajte mi sina'", priseća se Dantasov otac Žoao.

„On je na to rekao: 'Ništa se vi ne brinite, paziću na Rodriga.'"

Ispostavilo se da njegovi roditelji nisu bili jedini koji su želeli da se uvere da je na „Bogatoj žetvi" sve u redu.

Pre isplovljavanja iz Brazila, lokalna policija je oko šest sati tražila drogu na jahti, u čemu im je pomagao i specijalno obučeni pas.

Nisu, međutim, našli ono što su tražili, a mornari su pretpostavili da je to bila samo rutinska provera.

33.jpg
Društvne Mreže Džordž Sol zvani "Lisica" (u sredini) pored Gere (levo) i Rodriga Dantasa

Oni su slušali priče o tome kako je kokain bio podmetan na brodove i sada su makar znali da mogu biti mirni.

„Kad putujete sa aerodroma… vaše torbe prolaze kroz rengdensku mašinu", kaže Dantas.

„I zato sam pomislio, u redu, ovo je međunarodno putovanje i došli su samo da pregledaju brod."

Takve brige bile su daleko od njihovih misli kad su se na kraju otisnuli na epsko putovanje 4. avgusta 2017. godine, dok je brazilska obala polako nestajala iza njih.

Sa njima je bio još jedan član posade Danijel Dantas (nije u srodstvu sa Rodrigom Dantasom) i novoangažovani kapetan jahte Francuz Olivije Tomas (56), zamena za prethodnog britanskog kapetana čija se veština plovidbe nije pokazala dovoljno dobrom.

Lisica je, za to vreme, krenuo na put za Evropu avionom dva dana ranije.

„Bio je to prelep dan, bili su savršeni vremenski uslovi, bilo je sunčano", priseća se Gera, koji je postavio poruku zahvalnosti Lisici na svojoj Fejsbuk stranici.

Ona je glasila: „Zaista sam ti veoma zahvalan, Lisice, na ovome… na prilici da učim i zbog naše veze koja me je učinila jačim. Hvala ti, druže."

22.jpg
Brazil police Jahta "Bogata žetva"

Posle dve nedelje plovidbe, jahta je počela da ima probleme sa motorom, što ju je primoralo da pristane u Kabo Verde, poznat i kao Zelenortska ostrva, arhipelag uz obalu Zapadne Afrike.

Još jednom, Gera i Fantas su pronašli razloge da sve to posmatraju sa vedrije strane.

Ova ostrva su turistički raj, a Lisica je rekao da će im poslati novac da malo uživaju dok se vrše popravke u lokalnoj marini.

A kad je još policajaca došlo da pretraži brod, Gera nije bio zabrinut.

„Nisu našli ništa u Brazilu", pomislio je u sebi.

„Neće naći ništa ni na Zelenortskim ostrvima."

Policija Zelenortskih ostrva bila je još temeljnija od njihovih brazilskih kolega, koristeći specijalističku opremu za sečenje da bi otvorili unutrašnjost jahte.

Skrivene ispod lažnih podova, pronašli su skoro 1,2 tone kokaine - prema proceni vredne 134 miliona dolara ako bude prodat na ulicama Evrope.

„Osećao sam kako sva moja sloboda otiče niz slivnik", rekao je Gera.

„Bio sam van sebe od besa, nisam mogao da prihvatim šta se dešava, znate? Bio sam prevaren."

U martu 2018. godine, na Zelenortskim ostrvima održano je suđenje posadi, koja je uporno tvrdila da je nevina.

11.jpg
Cape Verde police Droga otkrivena na Zelenortskim ostrvima

Nisu ni čuli za „Bogatu žetvu" niti za njenog vlasnika sve dok se nisu javili na oglas za posao, insistirali su oni.

Oni su, međutim, bili osuđeni na po 10 godina zatvora svaki - u onome što je nazvano jednim od najvećih hapšenja na ostrvu.

Ali iako je plen bio impresivan, čovek koga je brazilska policija smatrala glavnim ulovom uspeo je da pobegne.

Oni su verovali da je mozak operacije bio Lisica, čija je jahta prvi put skrenula pažnju na sebe posle dojave britanske Nacionalne agencije za borbu protiv kriminala (NCA).

Brazilska policija veruje da je on bio vođa operacije za krijumčarenje droge.

U avgustu 2018. godine, Lisica je bio uhapšen u Italiji, gde je brazilska policija podnela zahtev za njegovo izručenje.

Želeli su da se on vrati u Brazil da bi odgovarao za optužbe iznete protiv njega.

Ali papirologija je stigla prekasno i on je bio oslobođen - na veliko nezadovoljstvo brazilskog policijskog inspektora Andrea Gonkalveša.

On se plaši da je nakon toga Lisica prešao u ilegalu.

„Ostalo nam je osećanje da nakon svog našeg truda nikad nećemo uspeti da rešimo slučaj", rekao je on za BBC.

„Bili smo veoma, veoma nesrećni."

Gonkalveš je rekao da je njegov tim držao i Lisicu i jahtu pod prismotrom u Brazilu.

Oni veruju da je „renoviranje" broda bilo delimično rađeno kako bi ga opremilo tajnim pregradama i da je droga bila utovarena na brod pre nego što su angažovani mornari.

Gonkalveš priznaje da je ispočetka pretpostavljao da su i četiri mornara upletena u čitavu priču.

„Ako se neko nalazi na brodu punom droge, odmah pretpostavite da je ta osoba imala neke veze sa tim", kaže on.

Ali kako je sve više istraživao njihovu prošlost, nije mogao da pronađe ništa što bi ih prethodno povezalo sa svetom droge ili Lisicom.

„Što sam dublje išao i dalje nisam mogao da pronađem nikakvu vezu… ali istovremeno to je pojačalo dokaze koje smo imali protiv Lisice."

Tvrdnje mornara o nevinosti takođe su dobile potvrdu iz neočekivanog izvora - kolege Britanca Robertsa Delbosa, čoveka za koga se pretpostavljalo da je Lisicin saučesnik.

Delbos (71) je osuđivani trgovac drogom, osuđen 1988. godine na 12 godina zatvora za pokušaj krijumčarenja 1,5 tona kanabisa u Veliku Britaniju.

Pre nego što je „Bogata žetva" isplovila iz Brazila, Gonkalvešov tim je primetio da Delbos nadgleda prve stadijume renoviranja jahte.

Isprva su posumnjali da ugrađuje tajne pregrade i podneli uspešan zahtev za izručenje za njega istovremeno kad i za Lisicu.

Delbos je proveo čitave mesece u brazilskom maksimalno obezbeđenom zatvoru čekajući na suđenje, ali je i on tvrdio da je droga kasnije ubačena na brod bez njegovog znanja.

On je bio oslobođen nakon što je sudija u njegovom slučaju presudio da ne može da se dokaže da je znao za krijumčarski plan.

lisica+.jpg
printscreen/društvene mreže "Lisica"

U intervjuu za BBC, on je tvrdio da čak i trgovci drogom imaju kodeks časti i da ga je Lisica prekršio iskoristivši nevine mornare kao mule umesto da angažuje profesionalne krijumčare.

„To je apsolutno neprihvatljivo. Mislim, to se ne radi", rekao je on.

„On je glup čovek koji je bio uz to još i pohlepan. Umesto da plati posadu kako treba i angažuje profesionalnu, pravu krijumčarsku ekipu - on je angažovao nevine momke."

Kako su sumnje u krivicu mornara rasle, njihova porodice su započele kampanju u njihovo ime, koja je postala izuzetno popularna u Brazilu.

Presude na Zelenortskim ostrvima poništene su 2019. godine i njima je dozvoljeno da se vrate kući.

Lisica se, za to vreme, nikad nije našao na sudu i vratio se u Ujedinjeno Kraljevstvo.

Ovaj 41-godišnjak danas živi u Noriču u istočnoj Engleskoj gde je odrastao, išao na koledž i bio ostvareni amaterski jedriličar - ploveći do obližnje obale Norfolka.

On danas živi u predgrađu Noriča i vodi firmu za nekretnine.

Pripadao je lokalnom udruženju poslovnih mreža i na njegovom fidu na društvenim mrežama prošlog marta postavio je slike sebe sa tadašnjim gradonačelnikom Džejmsom Rajtom.

Ne postoje naznake da je Rajt znao za optužbe iznete protiv Lisice.

BBC je pronašao Lisicu dok je stizao na jedan od nedeljnih doručaka njegovog udruženja, u hotelu u Noriču.

On je odbio da komentariše „Bogatu žetvu" i patnju mornara.

Upitan za optužbe da je trgovac drogom, odgovorio je: „Ne, nisam."

Portparol NCA je rekao da kad bi brazilska policija i dalje želela da vodi ovaj slučaj, ona bi morala da podnese zahtev za izručenje.

Brazilsko Ministarstvo pravde ne komentariše pojedinačne slučajeve.

Za to vreme, Rodrigo Dantas i Danijel Gera pokušavaju da obnove živote u Brazilu, odustavši od snova da postanu kapetani jahte.

Dantas kaže da je imao problema da pronađe posao u brodarstvu kad se vratio kući, jer su neki poslodavci automatski pretpostavljali da je on ipak kriv.

Gerine ambicije o plovidbi po svetu „ostale su zaključane na Zelenortskim ostrvima".

On kaže da je izgubio sposobnost da veruje ljudima, koje je od vitalnog značaja tokom izazova na bilo kom dugom putovanju jahtom.

Čak i sada, on se pita ko je zapravo bio Lisica - taj „kul" Britanac kome je nekada bio toliko zahvalan, a čiji je oglas za posao potom okrenuo njegov život naglavačke.

On kaže da bi zaista voleo da „vidi da pravda bude zadovoljena", ali da nema želju da više ikada ponovo sretne Lisicu.

„Ako ga budem sreo, neću ja biti taj koji će razgovarati sa njim. Biće to jedan drugi Danijel.

„Sva ružna osećanja koja sam imao u zatvoru isplivala bi na površinu i ne bih uspeo da ostanem civilizovana osoba."

(Kurir.rs/BBC na srpskom/Preneo: N.V.)