Slovenački premijer Robert Golob danas je odbacio optužbe da se meša u rad policije nakon što je objavljeno da je protiv njega podneta krivična prijava.On je rekao da veruje u vladavinu prava, pa će na optužbe, koje u potpunosti odbacuje, odgovarati kroz pravni proces, prenosi slovenačka agencija STA.

"Ne radi se o mešanju u rad policije, već o političkoj borbi 'uvređene političarke', koju (bivša ministarka unutrašnjih poslova) Tatjana Bobnar vodi od ostavke pre dve godine", rekao je Golob.

Izjavio je da veruje u pravnu državu i da će odgovarati na optužbe i odbaciti ih pravnim putem.

"Verujem, takođe, da ću, isto kao u slučaju optužbi o mešanju u hapšenje ruskih špijuna, koje su se pokazale kao izmišljotine i laži, moći da odbacim optužbe i u drugim slučajevima", rekao je odgovarajući na novinarska pitanja o tome da li će zbog prijave preuzeti političku odgovornost.

Golob je rekao da je Bobnar bila ta koja je još pre izbora, dok je radila u policiji, tražila kontakt sa njim, dva puta dolazila kod njega na sopstvenu inicijativu i govorila mu o listi 'Janšista' koje će očistiti iz policije, ukoliko dobije priliku da postane ministarka. Dodao je da je od njega dobila mandat.

Televizija Slovenija je u utorak izvestila da je policija, koja je proveravala tvrdnje bivše ministarke unutrašnjih poslova Bobnar o mešanju premijera Goloba u rad policije, protiv njega podnela krivičnu prijavu.

Specijalizovano državno tužilaštvo je potvrdilo da je primilo prijavu, ali nije potpuno jasno za koje krivično delo ga terete.

Golobov advokat, Stojan Zdolšek, izjavio je danas za STA da ni on nije zvanično obavešten o tome, jer je prijava podneta tužilaštvu, a prijavljene osobe se ne obaveštavaju o tome.

Predkrivični postupak je vođen zbog optužbi Bobnarove da je Golob navodno zahtevao da se pojedinci u policiji zamene ili otpuste u zamenu za vraćanje njegovog poverenja.

Bobnar je nakon ostavke krajem 2022. godine Komisiji za sprečavanje korupcije i tužilaštvu prijavila optužbe o političkim pritiscima na policiju. "Da bih ostala ministarka, neko bi morao da izgubi posao" rekla je kasnije pred istražnom komisijom parlamenta.

Golobov advokat Zdolšek rekao je da su to pojedinačne izjave, i da su jedne strane Bobnar i njene optužbe a s druge strane premijer koji negira optužbe.

On je objasnio da u sadašanjoj fazi prijava nema pravne posledice. Tužilaštvo može odbaciti prijavu, može zatražiti dopunu od policije, može podneti zahtev za sudsku istragu, a može i podneti direktnu optužnicu, dodao je.

Kurir.rs/Beta/Preneo: D. P.