Velika Britanija i Francuska zatražile su hitnu sednicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) povodom humanitarne situacije u Pojasu Gaze, izjavio je danas britanski premijer Kir Starmer, navodeći da London razmišlja i o sankcijama protiv dva izraelska ministra zbog njihovih komentara o civilnim žrtvama u ratu sa Hamasom.

"Postoji urgentna potreba, sada već veoma dugo, za dostavljanje više pomoći u Gazu", rekao je Starmer u parlamentu, javlja Rojters.

Britanija razmišlja o sankcijama protiv izraelskog ministra finansija Bezalela Smotriča i ministra za nacionalnu bezbednost Itamara Ben-Gvira zbog njihovih izjava u vezi sa ratom u Gazi.

"Razmatramo to jer su očigledno odvratni komentari", rekao je Starmer, upitan da li bi sankcije bile uvedene protiv Smotriča zbog komentara da bi izgladnjivanje civila u Gazi moglo imati opravdanje i Ben-Gvorove izjave da su počinioci nasilja u naseljima na Zapadnoj obali heroji.

"Izrael mora preduzeti sve moguće korake da izbegne civilne žrtvfe, da dozvoli pomoć u Gazi u mnogo većem obimu i da obezbedi humanitarnim partnerima UN mogućnost da efikasno rade", naglasio je Starmer i najavio da će Britanija sa Francuskom tražiti hitnu sednicu SB UN povodom tih pitanja.

Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Lami izjavio je da se Alžir pridružio zahtevu za hitnu sednicu SB UN.

Kurir.rs/Fonet/Preneo: D. P.