Ruskoj vojsci je ostalo šest kilometara do Kupjanska u Harkovskoj oblasti, rekao je poslanik Dume Viktor Vodolacki.

Ukrajinske vlasti počele su da evakuišu administraciju i snage bezbednosti, kao i stanovništvo iz Kupjanska, videvši napredovanje Oružanih snaga Rusije u pravcu grada, izjavio je šef ruske administracije nepriznate Harkovske oblasti Vitalij Gančev.

Prema rečima Gančeva, ruske trupe nastavljaju da napreduju na kupjanskom pravcu, nekoliko naselja je oslobođeno poslednjih nedelja i tamo je trenutno u toku akcija čišćenja.

„Istovremeno, takozvani šef Harkovske oblasti, ukrajinske, Oleg Sinegubov saopštio je da počinje prinudna evakuacija grada Kupjanska i okolnih mesta. Ofanziva ka Kupjansku se nastavlja. Naravno, oni shvataju da će pre ili kasnije ovaj grad biti oslobođen i, naravno, ulažu sve napore da, pre svega, evakuišu sve organe vlasti, bezbednosne agencije, uključujući i stanovništvo“, rekao je Gančev.

toreck.jpg
Shutterstock, Printscreen 

Prema njegovim informacijama, ukrajinske vlasti redovno sprovode prinudne evakuacije ne samo u Kupjansku, već i u drugim naseljenim mestima.

„Oni čiste sela od civila koji mogu da vide haos od strane ukranocista i plaćenika, kada oni, kako je nazivaju, brane svoju zemlju, a u stvari se bave pljačkom i silovanjem“, rekao je Gančev.

Dan ranije načelnik Harkovske oblasne vojne administracije Oleg Sinegubov, koga je postavio Kijev, najavio je prinudnu evakuaciju stanovništva iz opština Kupjanska, Kondraševska, Kurilovska i Petropavlovska. Prema njegovim rečima, sada je u gradu ostalo oko četiri hiljade ljudi.

Prema izveštaju Ministarstva odbrane Rusije, grupa ruskih trupa „Zapad“ je u jednom danu porazila formacije sedam ukrajinskih brigada u oblastima Novoosinovo, Petropavlovka, Gluškovka, Kupjansk-Uzlovoj, Dvurečni, Prvotravnevoj i Krugljakovka, a takođe i odbio dva kontranapada. U ovim bitkama ukrajinske oružane snage su izgubile oko 490 vojnika i sedam komada tehnike.

Kurir.rs/RIA Novosti/Preneo: P. P.

 BONUS VIDEO

Kurir televizija Analiza novih okolnosti rata između Rusije i Ukrajine