Slovački premijer Robert Fico izrazio je danas uverenje da postoji velika verovatnoća da će se rat u Ukrajini uskoro završiti, preneli su slovački mediji.

Fico je dao ovu izjavu uoči odlaska na samit Evropske unije na koji je pozvan i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski da bi predstavio ukrajinski "Plan pobede", prenosi slovačka novinska agencija TASР.

12.jpg
Printscreen/Facebook Robert Fico

- Velika je verovatnoća da će se rat u Ukrajini završiti u kratkom roku. Već sutra očekujem neki nagoveštaj jer se iznenada pojavila tema poziva Ukrajini u NATO, a takav poziv ne može biti besplatan - rekao je Fico, prenela je agencija RIA Novosti.

Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je u sredu da Berlin želi da istraži načine za okončanje rata u Ukrajini, takođe nagoveštavajući mogućnost pregovora sa Moskvom. On je, međutim, naglasio da svi napori za postizanje rešenja konflikta moraju da se odvijaju u saradnji sa vlastima u Kijevu, piše AFP.

olaf-solc.jpg
EPA Filip SInger, AP Michael Probst Olaf Šolc

- Uz jasnu podršku Ukrajini, vreme je da učinimo sve što možemo da istražimo kako da dođemo do situacije u kojoj se ovaj rat neće nastaviti beskonačno - rekao je Šolc nemačkom parlamentu, rekavši da je otvoren za razgovore u kojima će učestvovati ruski predsednik Vladimir Putin.

- Na pitanje da li bismo razgovarali i sa ruskim liderom, odgovorili smo: ’Da, o tome se radi‘ - rekao je Olaf Šolc.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski danas je predstavio pred ukrajinskim parlamentom "Plan pobede" u pet tačaka, u kojem se prve četiri tačke odnose na ratno vreme, a peta, poslednja tačka na period posle rata.

Kurir.rs/RIA Novosti/Agencije/Preneo: P. P. 

 BONUS VIDEO

Kurir televizija "MOGUĆI MIROVNI PREGOVORI U UKRAJINI?" Stručnjaci analizirali Makronovu izjavu i otkrili: SADA SE KONAČNO PRELAMAJU STVARI