Prema pretpostavkama, lokalno stanovništvo pomaže ocu koji je već tri godine u bekstvu sa svoje troje dece u divljini Novog Zelanda. 

Naime, Tom Filips je nestao sa Džejdom (11), Maverikom (9) i Amber (8) u blizini kuće svojih roditelja u Marokopi, južno od Oklanda, u decembru 2021. godine nakon tekućih sporova sa njihovom majkom, Ket.

Strahovali su da su Filips i deca mrtvi sve do 3. oktobra, kada su ih tri mlada lovca na svinje snimila kako prelaze privatno vlasništvo blizu mesta gde su nestali, maskirno obučeni, noseći velike rančeve.

Meštani u strahu, "naoružan je i opasan"

Meštani u regionu Vajkato rekli su za "Dejli mejl Australija" da zaključavaju svoje šupe noću zbog straha da bi Filips — koji je svoju decu školovao kod kuće i nikada nije imao pravi posao — mogao da opljačka njihovu imovinu.

Policija je tvrdila da je otac begunac opljačkao banku, ukrao dva četvorocikla i da je "naoružan i opasan". Oni koji žive u ovoj oblasti rekli su da pronalaženje hrane u divljini ne bi bilo previše teško jer ima u izobilju divljih svinja, stoke i oposuma. Ali dodali su da bi bilo skoro nemoguće ugrejati se u uslovima smrzavanja i držati se van vidokruga bez pomoći.

- Proteklih nekoliko nedelja padala je velika kiša i preživeli su dve zime — nije važno koliko ste dobri u snalaženju u divljini, ne možete da pobegnete od hladnoće i vlage kao što se čini da on radi sa troje male dece - rekao je jedan čovek.

Tom Filips i nestala deca.jpg
Policija Novog Zelanda 

"Mora da mu ljudi pomažu"

Grad Marokopa ima samo 20 stalnih stanovnika — među njima su Filipsovi majka i otac, Nevil i Džulija. Brojni susedni gradovi su izlepljeni posterima sa licima Filipsa i njegove dece, koji pozivaju da se jave sve poznate informacije o tome gde se oni nalaze. Kada mu se obratio "Dejli mejl Australija", Filipsov otac nije apelovao da mu se sin i unuci vrate kući, već je oterao novinare sa svog poseda. 

Meštani se ozbiljno plaše da bi situacija mogla da postane smrtonosna, ako Filipsu uđu u trag i sateraju ga u ćošak.

- Nadam se da neće doći do konačne konfrontacije, znate, poput pucnjave ili tako nešto. Ta jadna deca. Biće traumatizovani - rekao je jedan od meštana. 

Pored kidnapovanja sopstvene dece, Filips je tražen zbog ispitivanja zbog navodne oružane pljačke banke u Te Kuitiju kod Marokope u septembru 2023. godine. Nadzorni snimci sa navodne oružane pljačke pokazuju čoveka na motociklu sa manjim saučesnikom kako sedi na leđima. Obojica su bili obučeni od glave do pete u crnu odeću. Policija je saopštila da je druga osumnjičena za pljačku žena.

Ponuđena je nagrada od 80.000 dolara za informacije koje bi mogle da lociraju troje dece, ali je istekla posle osam nedelja bez rezultata.

Majka očajna

Majka dece, Ketrin, poznata i kao Ket, prethodno je optužila Filipsa da ugrožava decu.

- Amber je astmatičar kao i ja, i potrebna joj je medicinska nega koja se ne može pružiti u divljini. To je zanemarivanje dece, to je napuštanje dece, to je zlostavljanje dece. Moje bebe zaslužuju bolje - rekla je Ketrin.

Kurir.rs/Dejli mejl/ Prenela: M.S.