Američki predsednik Džo Bajden najavio je 425 miliona dolara nove bezbednosne pomoći Ukrajini tokom telefonskog razgovora sa predsednikom Volodimirom Zelenskim.

Bajden i Zelenski razgovarali su telefonom pošto je američki predsednik otkazao inostrana putovanja kako bi se nosio sa posledicama ponovljenih uragana kod kuće.

Novi paket će se sastojati od „dodatnih sposobnosti protivvazdušne odbrane, municije vazduh-zemlja, oklopnih vozila i kritične municije za zadovoljenje hitnih potreba Ukrajine“, navodi se u saopštenju Bele kuće.

U narednim mesecima, SAD će Ukrajini takođe pružiti „niz dodatnih mogućnosti, uključujući stotine protivvazdušnih presretača, desetine taktičkih sistema protivvazdušne odbrane, dodatne artiljerijske sisteme, značajne količine municije, stotine oklopnih transportera i borbe pešadije. vozila i hiljade dodatnih oklopnih vozila“, saopštila je Bela kuća.

U postu na Iksu (bivši Tviter), Zelenski je zahvalio SAD na novom paketu i rekao da uključuje i „oružje dugog dometa“. On nije precizirao koje vrste oružja i nije pomenuo tekuću debatu o tome da se dozvoli korišćenje zapadnog oružja za udare dugog dometa na Rusiju.

Bajden i Zelenski su takođe razgovarali o planu pobede, koji je predstavljen pojedinačnim liderima, uključujući Bajdena, iza zatvorenih vrata u septembru, ali je javno objavljen.

zeleni.jpg
Printscreen Twitter 

Zelenski: Plan je izvodljiv, zavisi od naših partnera

Predsednik Volodimir Zelenski je u parlamentu 16. oktobra predstavio ukrajinski plan pobede o kojem se mnogo raspravljalo, iako su neki delovi ostali poverljivi.

Predlog se sastoji od pet tačaka: poziv za pridruživanje NATO-u, odbrambeni aspekt, odvraćanje od ruske agresije, ekonomski rast i saradnja i posleratna bezbednosna arhitektura.

Plan uključuje tri tajna dodatka koji su podeljeni međunarodnim partnerima. David Arakhamia, parlamentarni lider vladajuće stranke, rekao je da će poverljivi delovi biti predstavljeni liderima frakcija.

„Ako plan bude podržan, možemo da okončamo rat najkasnije sledeće godine“, rekao je Zelenski u parlamentu u prisustvu glavnog komandanta Aleksandra Sirskog, šefa vojne obaveštajne službe Kirila Budanova i zapadnih diplomata.

„Plan pobede Ukrajine je plan za jačanje naše države i naše pozicije. Da budemo dovoljno jaki da okončamo rat. Da se ​​postaramo da Ukrajina ima sve svoje mišiće“, rekao je Zelenski.

„Ovaj plan se može sprovesti. Zavisi od naših partnera. Naglašavam: od partnera. Definitivno ne zavisi od Rusije", rekao je Zelenski.

Kurir,rs/Kijev independent/Preneo: P. P. 

 BONUS VIDEO

Kurir televizija Analiza stručnjaka povodom ulaska Severne Koreje na ratište u Ukrajini