Šef agencije UN za palestinske izbeglice (UNRWA) Filip Lazarini upozorio je danas na rizik od gladi u Gazi, dan nakon što su SAD rekle da je Izraelu skrenuta pažnja da mora da poboljša isporuku pomoći tom području.

Lazarini je na konferenciji za novinare u Berlinu istakao da "danas postoji stvarni rizik da se uđe u situaciju gde je glad ili akutna neuhranjenost ponovo moguća", preneo je "Gardijan".

On je opisao tešku humanitarnu situaciju u Gazi, rekavši da je ona postala neka vrsta pustinje, da je gotovo "nenastanjiva".

profimedia-0919100157.jpg
Profimedia 

Lazarini je istakao da kriza gladi u Gazi "može da se izbegne" ukoliko se dozvoli ulazak konvoja pomoći i hrane.

- Pokazali smo da možemo da sprovedemo kampanju protiv poliomijelitisa, pa zašto ne možemo da donesemo hranu - rekao je on, preneo je Gardijan, koji se pozvao na agenciju Afp.

Stejt department SAD juče je saopštio da su državni sekretar Entoni Blinken i ministar odbrane Lojd Ostin poslali zajedničko pismo u kojem su zahtevali od Izraela da dopuste ulazak pomoći u Gazu.

Kako je ranije danas saopšteno, 50 kamiona sa humanitarnom pomoći, uključujući hranu, vodu, medicinske potrepštine i opremu za skloništa, prebačeno je na sever Gaze.

Kurir.rs/Preneo: P. P.