Protivteroristička policija istražuje da li su ruski špijuni podmetnuli zapaljivu napravu u avion za Britaniju koji se kasnije zapalio u skladištu DHL-a u Birmingemu, otkriva Gardijan.

Prijavljeno je da niko nije povređen u požaru 22. jula u skladištu u predgrađu Minvorta koje rukuje paketima za isporuku, a požar su rešili lokalni vatrogasci i osoblje.

Veruje se da je paket stigao u skladište DHL-a vazdušnim putem, ali se ne zna da li se radilo o teretnom ili putničkom avionu, niti gde je bio namenjen. Moglo je biti ozbiljnih posledica da se zapalio tokom leta.

Sličan incident dogodio se u Nemačkoj, takođe krajem jula, kada se sumnjivi paket koji je išao na let zapalio u drugom objektu DHL-a u Lajpcigu, a istražitelji traže veze između njih. Nemačke vlasti upozorile su ove nedelje da bi, ako se paket zapalio u vazduhu, mogao da obori avion.

Tomas Haldenvang, šef nemačke domaće obaveštajne službe, rekao je u ponedeljak članovima parlamenta te zemlje da bi paket iz Lajpciga počeo da gori tokom leta „to bi dovelo do pada“.

Međutim, incident u Birmingemu je otkriven tek nakon zajedničkih upita Gardijana i nemačkih emitera VDR i NDR, što je dovelo do pitanja zašto ga vlasti nisu otkrile ranije.

Portparol policije Metropolitan za borbu protiv terorizma rekao je: „Možemo potvrditi da službenici policije za borbu protiv terorizma istražuju incident u komercijalnim prostorijama u Midpoint Vaiu, Minvort.

shutterstock-1729503418.jpg
Shutterstock 


„U ponedeljak, 22. jula, zapalio se paket na lokaciji. Tome su se u to vreme bavili osoblje i lokalna vatrogasna brigada i nije bilo izveštaja o bilo kakvim povređenima ili većoj šteti.

Britanski istražitelji sumnjaju da je zapaljiva naprava deo šire kampanje koju su ruski špijuni sprovodili širom Evrope ove godine, a koju su šefovi špijuna u Velikoj Britaniji i drugde osudili kao ishitrenu i nemarnu.

Ken Mekalum, šef MI5, upozorio je prošle nedelje da se čini da je ruska vojna obaveštajna služba GRU na „trajnoj misiji da stvori haos na britanskim i evropskim ulicama: videli smo paljevine, sabotaže i još mnogo toga“.


Britanski šef špijuna optužio je Rusiju da učestvuje u „opasnim akcijama koje se sprovode sa sve većom nepromišljenošću“ i naveo da je zavera kontraproduktivna za Kremlj jer je „podsticala povećanu operativnu koordinaciju sa partnerima širom Evrope i šire“.

Čini se da je motiv Rusije bio da pokuša da nanese cenu zapadnim saveznicima Ukrajine, iako su zapleti s vremena na vreme precizne, a ponekad loše koordinisane i amaterske. Ali Kremlj obično poriče da je angažovan u sabotažnim aktivnostima i u prošlosti je odbacio svoje optuživače da se upuštaju u teorije zavere.

Skladište u istočnom Londonu, koje pripada kompaniji povezanoj sa Ukrajinom, zapalilo se u napadu za koje se sumnja da je podmetnut požarom u martu. Sedam muškaraca optuženo je za učešće u incidentu, koji se dovodi u vezu sa ruskom zaverom.

U požaru u maju uništen je tržni centar u Varšavi. Ubrzo nakon toga, poljski premijer Donald Tusk rekao je da je „prilično verovatno“ da su požar izazvali operativci ruskih obaveštajnih službi.

Međutim, najozbiljnija otkrivena zavera bio je pokušaj ubistva Armina Papergera, izvršnog direktora nemačkog proizvođača oružja Reinmetal. U julu je objavljeno da su američke obaveštajne službe osujetile ruske planove da ga ubiju.

Policija za borbu protiv terorizma vodi istragu u Birmingemu uz podršku specijalista iz Zapadnog Midlenda i upoređuje beleške sa istražiteljima širom Evrope.

Prošlog meseca, DHL je ​​saopštio da je paket koji je počeo da gori u Nemačkoj prvobitno poslat iz Litvanije. Kompanija je tada saopštila da je pooštrila „bezbednosne protokole i procedure“ u skladu sa savetima evropskih vlasti.

Nemački list Tagesspiegel javio je da je zapaljiva naprava počela da gori u Lajpcigu dok je trebalo da bude utovarena u teretni avion. Let je bio odložen. Da je avion poleteo na vreme, zapalio bi se u vazduhu.

Ako se dokaže ruska veza sa incidentima u Birmingemu ili Lajpcigu, nije odmah očigledno šta su zaverenici želeli da postignu. Svaka zavera koja bi dovela do obaranja aviona izazvala bi široku međunarodnu osudu.

Kurir.rs/Gardijan