Gradonačelnik bavarskog grada Bad Grisbaha Jirgen Fundke blokirao je registraciju ukrajinskih izbeglica.

On tvrdi da u gradu više nema mesta u vrtićima, školama i smeštajnim centrima i tako je izazvao sukob s okružnim vlastima nakon što je odbio njihov zahtev da prihvati 35 ukrajinskih izbeglica.

Kancelarija za migracije okruga Pasau poslala je pismo Fundkeu u kojem mu naređuje da dopusti Ukrajincima registraciju u gradu, na šta je on imao sarkastičan odgovor:

- Nisam idiot. Pročitaću to za Božić.

Fundke je dodao da je grad od 8.488 stanovnika već ispunio svoju kvotu i da nema kapaciteta za nove izbeglice.

Međutim, menadžer za odnose sa javnošću okruga rekao je za bavarski medij BR24 da to nije tačno, te da grad ima mesta za primanje Ukrajinaca. Prema pisanju portala Fokus onlajn, Fundke je predložio vlastima u Pasauu da izbeglice pošalju u druge gradove i mesta u okolini koja još nisu primila nikoga.

Bavarska je primila veliki broj ukrajinskih izbeglica od početka rata. Međutim, neki gradovi, uključujući Minhen, žalili su se da su preplavljeni i da sada nemaju dovoljno kapaciteta u školama i smeštajnim centrima.

Priliv ukrajinskih izbeglica postao je velika politička tema i u istočnim nemačkim saveznim pokrajinama blizu granice s Poljskom. Nemačke stranke centra i desnog spektra posebno su pooštrile svoj stav prema ukrajinskim izbeglicama.

U junu je član bavarske Hrišćansko-socijalne unije (CSU) pozvao da se izbeglice vrate u Ukrajinu ako ne pronađu posao.

- Više od dve godine nakon početka rata, načelo sada mora biti: 'Nađi posao u Nemačkoj ili se vrati u sigurna područja zapadne Ukrajine' - rekao je Aleksandar Dobrindt, vođa parlamentarne grupe CSU-a.

Nemačko ministarstvo spoljnih poslova odgovorilo je rekavši da u Ukrajini nema sigurnih područja. Nemačka je dosad primila 1,1 milion ukrajinskih izbeglica.

(Kurir.rs/Telegraph.co.uk/Prenela: S. M.)