Kandidatkinja demokrata na predstojećim predsedničkim izborima u SAD Kamala Haris rekla je da njen mandat, ukoliko do njega dođe,  neće biti nastavak rada sadašnjeg prvog čoveka Džoa Bajdena.

Kamala Haris dala je prvi put intervju za Foks njuz, kanal koji je naklonjen njenom protivniku Donaldu Trampu.

Bret Bajer, glavni politički voditelj Foks njuza, razgovarao je sa Harisovom na brojne teme, uključujući imigraciju i prava transrodnih osoba, prenosi Gardijan, iako je ona imala ideju da se približi starijoj, uglavnom republikanskoj publici.

Kamala je upitana i da li bi nešto radila drugačije od Džoa Bajdena, dok je Bajer puštao snimak potpredsednice u prethodnom intervjuu , rekavši da "ne postoji ništa što bi joj palo na pamet" da bi promenila.

- Dozvolite mi da budem vrlo jasna. Moj mandat neće biti nastavak predsedničkog mandata Džoa Bajdena. Kao svaki novi predsednik koji dođe na funkciju, doneću svoja životna i profesionalna iskustva i sveže nove ideje. Ja predstavljam novu generaciju lidera - rekla je Harisova.

Bajer je ukazao na ankete koje pokazuju da većina Amerikanaca veruje da je zemlja "na pogrešnom putu" i upitao ju je zašto to govore kada je ona potpredsednica od januara 2021. Ona smatra da rezultati pokazuju da su narod umorili Bajden i Tramp.

Harisova je istakla i da nekoliko istaknutih bivših članova Trampove administracije sada veruje "da on nije sposoban da bude predsednik jer je nestabilan i opasan, te da troši previše vremena na lične pritužbe".

Bajer je potom pokušao da isprovocira Kamalu konstatacijom da Tramp ima podršku pola zemlje, pa ju je upitao da li su svi oni glupi. Ona je udarila na Trampa.

- Nikada to ne bih rekla za američki narod. Ako slušate Trampa, videćete da je on taj koji ima tendenciju da omalovažava Amerikance - jasna je bila Kamala.

(Kurir.rs/The Guardian)