Komandant iranske Revolucionarne garde Hosein Salami upozorio je Izrael da ne napada Iran u znak odmazde za raketni napad izveden početkom oktobra, jer će se suočiti sa bolnim odgovorom.

"Kažemo vam (Izraelu) da, ako izvršite bilo kakvu agresiju na bilo koju tačku, mi ćemo bolno napasti istu vašu tačku“, poručio je Salami u televizijskom govoru, javlja Rojters.

Salami je rekao i da Iran može da prodre u izraelsku odbranu.

Izrael u međuvremenu pojačava ofanzivu protiv Hezbolaha u Libanu, koji ima podršku Irana.

Samo u vazdušnom napadu na grad Gaza jutros je ubijeno 11 osoba. Izrael je poslao i tenkove u kamp Džabalija na severu, gde Palestinci i zvaničnici Ujedinjenih nacija ukazuju već danima na drastičan nedostatak hrane i medicinskih sredstava.

Prema navodima izraelske vojske, u protekla 24 sata ubijeno je 45 pripadnika Hezbolaha u južnom Libanu, uključujući jednog komandanta bataljona.

Izraelska vojska jutros je pozvala na evakuaciju stanovništvo Beka doline u istočnom Libanu.

Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin razgovarao je u sredu sa izraelskim kolegom Joavom Galantom o izraelskim vojnim operacijama u Libanu i Pojasu Gaze, u pokušaju da utiče da se izbegne širi sukob u regionu Bliskog istoka.

Iranski ministar spoljnih poslova Abas Arakči, koji je na turneji po Bliskom istoku, razgovarao je sa predsednikom Egipta Abdelom Fatah al-Sisijem, koji je ponovio zalaganje Kaira za sprečavanje širenja konflikta.

Izrael, međutim, ne pokazuje znake slabljenja vojnih operacija protiv Hezbolaha u Libanu i Hamasa u Gazi, a rano jutros gađao je i lučki grad Latakia u Siriji, prema navodima lokalnih medija.

Sjedinjene Američke Države pritom su u sredu izvele napade na položaje Huta u Jemenu.

Katar, koji je učestvovao u medijaciji niza dosad neuspešnih pregovora o prekidu sukoba, saopštio je da već tri-četiri nedelje ne učestvuje u tim naporima.

Kurir.rs/Fonet/Preneo: D. P.