Američko ministarstvo finansija je saopštilo da uvodi sankcije dvema kineskim kompanijama za proizvodnju motora i delova za bespilotne letelice za koje Bela kuća navodi da su pomogle Rusiji da prozivede borbene dronove velikog dometa koje koristi u ratu u Ukrajini.SAD su i ranije optuživale Kinu da pruža materijalnu podršku ruskoj vojnoj industriji kako bi pomogla rat Kremlja protiv Ukrajine.

Najnovije sakncije imaju za cilj da kazne „direktnu aktivnost“ između Pekinga i Moskve, naveli su visoki zvaničnici administracije predsednika SAD Džozefa Bajdena.

Ruski dron velikog dometa serije Harpija, „dizajniran i proizveden u Kini u saradnji sa ruskim odbrambenim firmama, korišćen je za uništavanje ključne infrastrukture i rezultirao je masovnim žrtvama“ tokom rata u Ukrajini, rekao je portparol Stejt departmenta Metju Miler.

1015 foto.jpg
​​​​​​​Kineska medijska grupa 

Peking odbacuje navode da prodaje oružje Ukrajini i Rusiji, ali brani svoje trgovinske odnose sa Moskvom kao normalne.

SAD uvode sankcije kompaniji Sijamen Limbah erkraft endžin kompani (Xiamen Limbach Aircraft Engine Company), koja proizvodi motore za bespilotne letelice, i Redlepus vektor indastri (Redlepus Vector Industry), koja je sa jednim ruskim pravnim licem, koje je već pod sankcijama, radila na tome da se olakša isporuka dronova Rusiji.

Administracija je takođe najavila sankcije protiv Artjoma Mihajloviča Jamščikova, ruskog državljanina koji je opisan kao stvarni vlasnik kompanije „TSK Vektor“, i ruskog entiteta „TD Vektor“, i koji je bio uključen u omogućavanje pošiljki, saopštili su zvaničnici.

Kurir.rs/Beta/Preneo: P. P.