Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je danas, nakon ubistva lidera Hamasa Jahje Sinvara, da rat na Bliskom istoku još uvek nije gotov, a da palestinska militantna grupa neće ostati na vlasti u Pojasu Gaze.

„Građani Izraela, Jahja Sinvar je mrtav. Odgovoran za najveći masakr nad Jevrejima od Holokausta, arhiterorista koji je ubio hiljade Izraelaca i oteo stotine građana je ubijen od strane naših herojskih vojnika. Račun je plaćen“, rekao je Netanjahu.

On je članove palestinskog Hamasa upozorio da će njihovi lideri „biti eliminisani“, dodavši da će svakom militantu koji oslobodi taoce i spusti oružje, biti dozvoljeno da „ode i nastavi da živi“.

Jahja Sinvar
AP Adel Hana Jahja Sinvar

Netanjahu je, u televizijskom govoru, poručio da je ubistvo Sinvara prilika stanovnicima Gaze da se oslobode tiranije, prenosi Reuters.

„On (Sinvar) vam je uništio živote“, poručio je Netanjahu Palestincima u Gazi.

Netanijahu je naglasio da region sada ima priliku da zaustavi „osovinu zla“, misleći na Iran i njegove posrednike, Hamas i Hezbolah, a da se na Bliskom istoku uspostavi „mir i prosperitet“.

Premijer je porodicama talaca poručio da Izrael nastavlja da radi na oslobođenju otetih.

„Dragim porodicama talaca poručujem: ovo je važan trenutak u ratu. Nastavićemo punom snagom dok svi vaši najmiliji, naši najmiliji, ne budu kući“, naglasio je Netanjahu.

Izraelski šef diplomatije Izrael Kac, IDF i Šin Bet večeras su potvrdili da je Sinvar ubijen u sredu u južnoj Gazi, ali Hamas još uvek nije izdao saopštenje.

Izrael je tokom dana sproveo provere, uključujući DNK nalaze, kako bi se utvrdilo da li je Sinvar među nekoliko ubijenih Palestinaca.

Sinvar je rođen u Kan Junisu, a za vođu Hamasa u Gazi izabran je 2017.

Imenovan je početkom avgusta za političkog vođu te militantne palestinske grupe, nakon ubistva lidera Ismaila Hanijea u Teheranu.

Sinvar (61) stoji iza napada na Izrael 7. oktobra prošle godine, od kada ga izraelska vojska traži u enklavi.

On je proveo 23 godine u izraelskim zatvorima pre nego što je pušten 2011. godine u okviru razmene zatvorenika.

Kurir.rs/Tajms of Izrael/Agencije/Preneo: P. P.