Rusija je transportovala zarobljeni ukrajinski nemački tenk "leopard" duboko u svoju teritoriju kako bi njeni inženjeri mogli da ga rastavljaju i analiziraju njegove komponente, navodi se u istrazi Defens Nevs-a, zasnovanoj na podacima otvorenog izvora.

Satelitski snimci, snimci koje su objavili ruski mediji i druge informacije iz otvorenih izvora ukazuju na lokaciju tenka Leopard 2A6, koji je fabrika Uralvagonzavod, poznata kao najveći svetski proizvođač tenkova. Fabrika je navodno proizvela više od 100.000 tenkova od Drugog svetskog rata, a takođe je uključena u proizvodnju najsavremenijih varijanti tenkova koje Rusija danas ima tokom putovanja.

Na kupoli su se mogli videti čelični kavezi kao zaštita od dronova. Takvi priključci postali su standard na bojnom polju u Ukrajini kao jednostavna odbrana od dronova kamikaza napunjenih eksplozivom, koji mogu da unište oklopna vozila kada udare u slabe tačke.

Nije jasno kada su i gde tačno ruske snage zaplenile ovog Leoparda. Holandski sajt za istraživanje otvorenog koda Orik, koji prati verifikovane gubitke na bojnom polju u Ukrajini, identifikovao je 13 tenkova Leopard 2A6 koje su ukrajinske oružane snage izgubile – sedam je uništeno, a ostali oštećeni.

Najbolji ruski proizvođač tenkova

Smeštena u Nižnjem Tagilu, iza ruskog planinskog venca Ural, odnosno istočno od njega – koji inače čini prirodnu granicu između Evrope i Azije – fabrika u koju je transportovan Leopard 2 je daleko od linije fronta u Ukrajini. Vozilo je u objekat stiglo u mraku na kamionu, navodi se u video snimku koji je pregledao Defens njuz, koji pored oklopnih vozila proizvodi šinske vagone, jedan je od najvećih industrijskih kompleksa u Rusiji.

Fabrika je verovatno izabrana za odredište tenka zbog svoje stručnosti i reputacije kao vrhunskog proizvođača tenkova u ruskom vojno-industrijskom kompleksu, što znači da ima iskusne inženjere u sastavu. U medijskim izveštajima iz 2023. godine navodi se da je ova državna kompanija odgovorna za proizvodnju modernih ruskih T-90M i modernizaciju glavnih borbenih tenkova T-72B3M.

Važnost fabrike dodatno je naglašena posetom ruskog predsednika Vladimira Putina u februaru ove godine. Mediji ruske vlade izvestili su da se u Uralvagonzavodu grade novi proizvodni pogoni, a fabrika je prešla na 24-časovni raspored rada kako bi povećala svoju proizvodnju za ratne napore u Ukrajini. U Defense Nevs-u su, kako tvrde, uspeli da geolociraju video snimak procesa dogradnje objekta u kome se nalazi zarobljeni ukrajinski tenk.

11277131.jpg
EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL 

Ruski mediji likovali su zbog zarobljavanja zapadnog tenka, pozivajući se na izveštaje zapadne industrije koji su paničili zbog mogućnosti da poverljiva tehnologija padne u ruke Moskve. U člancima se takođe upozorava da bi „neuspešna upotreba nemačkih tenkova u Ukrajini mogla negativno da utiče na izvozni potencijal oklopnih vozila“, prenela je ruska državna novinska agencija RIA Novosti.

Iako je star preko 20 godina, Leopard 2A6 se i dalje smatra kompetentnim i modernim glavnim tenk. Njegove prednosti u odnosu na ruske tenkove uključuju veće šanse za preživljavanje posade, napredno naoružanje, sistem za upravljanje vatrom, drugačiji oklop, tip granata koje ispaljuje i moćan i efikasan motor.

Uprkos nekim tvrdnjama, koje su ruski državni mediji rado ponavljali, nije jasno da li su tenkovi koje je Berlin isporučio Kijevu opremljeni osetljivijom i sofisticiranijom tehnologijom od onih za izvoz u druge zemlje. Neki analitičari su izrazili zabrinutost da bi tenkovi koji dolaze iz zaliha Bundesvera mogli biti opremljeni posebno naprednim sistemima.roizvođač nije zabrinut Kompanija KNDS, proizvođač tenka, rekla je za Defens njuz da nisu zabrinuti da će njihovu tehnologiju preuzeti Rusija.

- Neće biti lako kopirati, a Rusija verovatno već ima mnogo informacija - rekao je portparol kompanije.

leopard.jpg
Shutterstock 

Proizvođač oružja je dalje pojasnio da ne postoji takva stvar kao što je "izvozna verzija" tenka, već da su narudžbine prilagođene specifičnim zahtevima kupaca. Portparol, koji je, prema Defense Nevs-u, tražio da ne bude imenovan, nije mogao da kaže da li su u tenkovima koji su isporučeni iz nemačkih oružanih snaga ili su modifikovani pre nego što su poslati u Ukrajinu, bilo posebno osetljivih tehnologija. „Rusi će verovatno uspeti da odgonetnu neke stvari, ali šta tačno, teško je reći“, zaključio je on.

Nemačka je Ukrajini isporučila 18 tenkova Leopard 2A6, dok je Portugal učestvovao sa tri. Ovo nije prvi Leopard 2 koji je zaplenila Rusija. U aprilu je objavljen video snimak ruskog vojnog osoblja koji analizira oštećeni tenk u poljskom šatoru. Međutim, čini se da je tenk transportovan na Uralvagonzavod u mnogo boljem stanju i verovatno pruža bolji uvid u tehnologiju koju Rusija ranije nije imala.

profimedia0145647780.jpg
Hannu Mononen / Alamy / Alamy / Profimedia 

Desetine zapadnih zemalja, uključujući mnoge članice NATO-a, koriste tenk Leopard 2 u različitim konfiguracijama. Finska ima 200 tenkova Leopard 2, od kojih je 100 u varijanti 2A6. Analiza njegovih sposobnosti i ograničenja mogla bi pomoći Rusiji da unapredi sopstvene domaće tehnologije, ali bi takođe mogla da pruži ruskim oružanim snagama bolje razumevanje kako da se brane i unište ovaj tenk.

Ruski državni mediji u više navrata govore da se snabdevanje Zapada oružjem Ukrajini „igra vatrom“ i da direktno uključuje zemlje NATO-a u sukob, što je stav koji evropski i američki partneri odbacuju. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da će Kremlj svaku pošiljku sa oružjem za Ukrajinu smatrati legitimnom metom ruskih snaga.

Kurir.rs/Jutarnji list/Preneo: P. P.