Izraelski zvaničnici, bezbednosne službe i Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su u četvrtak da je u operaciji izraelskih snaga u Rafi, u južnom pojasu Gaze, ubijen Jahja Sinvar, jedini preostali lider Hamasa, za koga se smatra da je uglavnom odgovoran za planiranje krvavog upada boraca i palestinske grupe koju podržava Teheran u Izrael 7. oktobra prošle godine, masakra koji je usledio i kidnapovanja više od 200 ljudi, od kojih su mnogi i dalje u zatočeništvu.

Jahja Sinvar
AP John Minchillo Jahja Sinvar

Izrael je nakon napada pokrenuo osvetničku vojnu operaciju u Pojasu Gaze. Situacija je eskalirala izraelskim operacijama protiv snaga proiranske šiitske grupe Hezbolah u Libanu, ubistvom vođe grupe Hasana Nasralaha i niza drugih visokih zvaničnika, nakon čega je Iran u oktobru izvršio masivan raketni napad na Izrael. 1. Odmazdu Izraela za taj napad tek treba očekivati.

Načelnik generalštaba ID, general-potpukovnik Herci Halevi, izjavio je da izraelske snage nisu imale unapred obaveštajne podatke da se vođa Hamasa nalazi u objektu koji su napali izraelski vojnici Jahja Sinvar smatra jedinim preostalim vođom ove palestinske grupe posle Ismailove ubistvo Hanije, političkog lidera Hamasa, u Teheranu 31. Ubila ga je eksplozivna naprava koja je tajno prokrijumčarena u luksuzni pansion u kojem je odseo, tvrde bliskoistočni zvaničnici. Pansionom je upravljao i obezbeđivao ga je Korpus iranske revolucionarne garde (IRGC).

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je da je ubistvo lidera Hamasa označilo "početak dana nakon Hamasa". Hamas više neće vladati Gazom“, rekao je Netanjahu.

„Ovo je prilika za vas, narod Gaze, da se konačno oslobodite njegove tiranije“, rekao je Palestincima u Pojasu Gaze. „Sinvar vam je uništio živote. Rekao vam je da je lav, ali se zapravo sakrio u mračnu jazbinu i poginuo dok je u panici bežao od naših vojnika“, dodao je on.

On je rekao da će lideri Hamasa biti eliminisani, ali da će svi oni koji drže izraelske taoce preživeti ako polože oružje i oslobode zarobljenike. Netanjahu je rekao da je Sinvarovo ubistvo jasno pokazalo kritičarima u Izraelu i inostranstvu zašto njegova vlada insistira na nastavku rata. „Zašto smo insistirali, uprkos svim pritiscima, da uđemo u Rafu, utvrđeno uporište Hamasa, gde su se krili Sinvar i mnoge ubice“.

Američki predsednik Džo Bajden nazvao je ubistvo Jahje Sinvara „dobar dan za Izrael, za Sjedinjene Države i za svet“. Bajden je u saopštenju naveo da je Sinvar odgovoran za „neopisivo divljaštvo” u Izraelu 7. oktobra i „toliko toga što je usledilo”.

Izraelci su, nakon što je potvrđeno da je Sinvar mrtav, objavili neverovatan snimak poslednjih trenutaka šefa Hamasa. Kada su otkrili da se neko nalazi u porušenoj zgradi, ID je poslala dron da snimi o kome se tačno radi. Ono što je kamera uhvatila je neverovatno – povređeni Sinvar sedi povređen u fotelji i pokušava da gađa dron štapom!

Kurir.rs/Jutarnji list