Budimpešta veruje da „plan pobede“ koji je predložio ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski predstavlja veliki rizik od eskalacije i neće ga podržati, rekao je visoki mađarski zvaničnik Balaš Orban.

Zelenski je u sredu objavio većinu tačaka u svom zahtevu stranim liderima. Njegova lista uključuje hitnu pozivnicu za pridruživanje NATO-u, povećanje zaliha zapadnog oružja i podršku napadima na Rusiju. Zauzvrat, Kijev nudi dugoročni pristup ukrajinskim mineralnim resursima i uslugama svoje vojske savezničkim nacijama.

Plan je „najbrži put u Treći svetski rat“, rekao je Balaš Orban, koji je politički direktor u kabinetu mađarskog premijera Viktora Orbana (nisu u srodstvu), novinarima u četvrtak, na marginama sastanka EU u Briselu.

Ako zahtevi Zelenskog budu ispunjeni, situacija će se pogoršati, a zemlje NATO-a će biti uvučene u sukob, što je ishod koji je „potpuno neprihvatljiv za Mađarsku“, naglasio je zvaničnik.

On je pozvao druge članice EU da slede mirovnu strategiju i diplomatski angažman umesto da nastave sa isporukom oružja Kijevu. Premijer Orban je ukrajinski plan nazvao „više nego zastrašujućim“.

zelensli.jpg
Shutterstock, EPA Pepe Torres, AP Sergei Ilyin 

Druga članica NATO-a, Slovačka, ranije je obećala da će opstruirati kandidaturu Kijeva sve dok slovački premijer Robert Fico ostane na vlasti. Bratislava deli skeptičan pogled Budimpešte na način na koji se SAD i Brisel nose sa krizom.

Istog dana, Zelenski je promovisao svoje ideje visokim evropskim zvaničnicima, učestvujući na samitu Evropskog saveta. Nakon događaja, on je na konferenciji za novinare rekao da bi, ako njegova nacija ne bude pozvana u NATO, jedini drugi održiv način da se odbrani bilo nuklearno oružje.

Kasnije je negirao da Kijev namerava da nabavi nuklearni arsenal, nakon što je nemački tabloid Bild objavio da mu se visoki ukrajinski zvaničnik ranije hvalio da Kijev ima materijale da napravi atomsku bombu za „nekoliko nedelja“, ako to odluči.

Vlada Zelenskog mesecima je tražila dozvolu da gađa ciljeve duboko u Rusiji dalekometnim oružjem koje je donirao Zapad, što je zahtev koji je naveo u svom „planu pobede“. Ruski predsednik Vladimir Putin upozorio je da bi Moskva smatrala da svaki takav napad dolazi od nacije koja ima vojne kapacitete.

Orban: Rat se ne može dobiti Planom pobede

Rat u Ukrajini se ne može dobiti Planom pobede koji je predložio ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, izjavio je danas premijer Mađarske Viktor Orban.

- Sa ovim možemo samo da izgubimo, a Mađarska neće biti deo toga - rekao je on za javni servis Košut radio.

Orban je istakao da je EU podeljena na dve grupe po pitanju rata: "tu smo mi i ostali".

- Mađarska je na početku rata rekla da neće učestvovati u ratnim naporima, dok su ostale zemlje EU u tome. EU se ponaša kao zaraćena strana - rekao je Orban i dodao da je Mađarska na početku jasno stavila do znanja da je to pogrešna strategija.

Istakao je da se ovaj rat ne može dobiti i da su neophodni pregovori.

- Sada, ostalih 26 zemalja EU začuđeno slušaju da predsednik Zelenski ima Plan pobede. Zašto, šta je imao do sada? Ono što su do sada imali za plan ispostavilo se kao plan za poraz, a oni sada pokušavaju da to zamene planom pobede - rekao je Orban i ponovio da Mađarska u tome neće učestvovati.

Kurir.rs/Agencije/Preneo: P. P.