Blizu 11.000 severnokorejskih vojnika nalazi se u Rusiji i biće „spremni za borbu“ u Ukrajini do 1. novembra, rekao je šef ukrajinske vojne obaveštajne službe Kirilo Budanov, objavila je Var Zone.

Budanov je rekao da će prva grupa od 2.600 vojnika biti raspoređena u ruskoj Kurskoj oblasti, gde je Ukrajina započela prekogranični upad u avgustu i još uvek drži značajne delove teritorije. Vojnici će koristiti rusku opremu i municiju, ali dalje informacije trenutno nisu poznate.

„Trenutno nemamo potpunu sliku“, rekao je Budanov.

profimedia0860420010.jpg
Volodymyr Tarasov / Sipa Press / Profimedia Kirilo Budanov

„Znamo oko 10.000 vojnika iz Severne Koreje koje se spremaju da pošalju da se bore protiv nas“, dodao je on.

Kiiv Independent je kontaktirao kancelariju predsednika kako bi pitao o neskladu između cifara Budanova i Zelenskog, ali nije dobio odgovor u vreme objavljivanja.

Nacionalna obaveštajna služba Južne Koreje (NIS) saopštila je 18. oktobra da je Pjongjang nedavno odlučio da rasporedi 12.000 severnokorejskih vojnika, uključujući specijalne snage, da podrži ratne napore Rusije. NIS nije saopštio da li su trupe već poslate na teren ili gde bi mogle biti raspoređene.

Zabrinutost zbog direktnog učešća Severne Koreje u sveobuhvatnom ruskom ratu dostigla je usijanje poslednjih dana.

Govoreći na konferenciji za novinare u Briselu 17. oktobra, predsednik Volodimr Zelenski je rekao da Rusija planira da obučava i angažuje ne samo pešadiju već i severnokorejske stručnjake u različitim rodovima vojske.

x01 EPA Kcna.jpg
EPA/KCNA 

Istovremeno, portparol Pentagona Pat Rajder rekao je 17. oktobra da „ne može da potvrdi da li postoje severnokorejske snage koje su otišle u Rusiju“, ali je dodao da će SAD „nastaviti da prate“ situaciju.

Da su izveštaji tačni, to bi „pokazalo situaciju u kojoj se Rusija nalazi, strašnu situaciju u kojoj se nalazi, u smislu njenih snaga na bojnom polju“.

„I tako to samo pokazuje očaj u smislu identifikacije dodatnih snaga za njihovu vojsku“, dodao je Rajder.

Kurir.rs/Kijev indipendent/Preneo: P. P.