Cela Kuba je večeras ostala bez struje, zbog kvara na jednoj od glavnih elektrana na ostrvu, saopštilo je kubansko Ministarstvo energetike.U objavi na društvenoj mreži Iks navodi se da je kvar elektrane Antonio Guteras prouzrokovao „potpuno isključenje nacionalnog električnog sistema“, prenosi Index.

Ove sedmice je kubanska vlada, koja se suočava sa sve većom oskudicom u snabdevanju enegijom, pozvala na drakonske mere štednje struje, uključujući pozive mnogim radnicima da ostanu kod kuće. Nastava u školama je otkazana, naređeno je zatvaranje noćnih klubova i centara za rekreaciju, a samo „neophodni radnici“ trebalo bi da dolaze na svoja radna mesta.

Kubanski funkcioneri su za rasprad sistema okrivili splet događaja – od pojačanih američkih ekonomskih sankcija, do poremećaja prouzrokovanih nedavnim uraganima i lošeg stanja infrastrukture.

U jučerašnjem televizijskom obraćanju, kubanski premijer Manuel Marero Kruz je rekao da je veliki deo proizvodnje u zemlji zaustavljen kako bi se izbeglo da ljudi potpuno ostanu bez struje.

On je naveo da je nestašica goriva ostavila veliki deo Kube u mraku, ali da će pošiljke brodom u narednim danima poboljšati situaciju.

Kurir.rs/Fonet/Preneo: P. P.