Ruske trupe isterale su Oružane snage Ukrajine iz ostrvske zone delte Dnjepra u Hersonskoj oblasti, uspostavivši direktnu kontrolu nad velikim ostrvima i kontrolu vatre nad malim, rekao je za RIA Novosti guverner regiona Vladimir Saldo.

„Naši ratnici pobeđuju u borbi za ostrva. Neprijatelj je oteran sa ostrva, velika ostrva su pod našom direktnom kontrolom, a mala ostrva su pod 'kontrolom vatre'“, rekao je on.

Istovremeno, prema rečima guvernera, "periodično se nastavljaju samoubilački napadi ukrajinskih diverzanata na „gumene čamce” u nadi da će Dnjepar preći sa leve obale".

- Većina njih završava smrću diverzanata – naši artiljerci pogađaju čamce na površini, samo neki uspevaju da se izvuku bez ičega“, rekao je Saldo.

Šef regiona je krajem septembra za RIA Novosti rekao da je ukrajinska vojska potisnuta sa leve obale Hersonske oblasti i potpuno isterana sa najvećih ostrva u delti Dnjepra.

Hersonska oblast se nalazi u donjem toku Dnjepra, koju operu Azovsko i Crno more.

Rusija ga je proglasila za svoj  region u septembru 2022. nakon referenduma na kojem je 87,05 odsto učesnika glasalo za pridruživanje Rusiji.

Kijevski režim ne priznaje legitimnost i nastavlja da granatira teritoriju.

Trenutno ruska vojska kontroliše 75 odsto Hersonske oblasti, ukrajinske oružane snage drže desnu obalu Dnjepra, uključujući i grad Herson.

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške.

Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs/RIA/Preneo: D. P.