Ukrajinska vlada upravo je objavila snimak za koji tvrdi da prikazuje severnokorejske vojnike u Rusiji.

Snimak je objavio ukrajinski Centar za strateške komunikacije, koji deluje u sklopu ukrajinskog Ministarstva kulture i informisanja.

Snimak objavljen na službenom Telegram kanalu Centra, prema tvrdnjama Ukrajine, prikazuje severnokorejske vojnike kako preuzimaju vojne uniforme i opremu u vojnoj bazi na dalekom istoku Rusije. Video je, navodi Centar, nastao u centru za obuku u mestu Sergejevki.

Snimak se prvo pojavio na Telegram kanalima prokremaljskih vojnih blogera, a istraživačka stranica Agentstvo tvrdi da je nastao u Sergejevki na ruskom dalekom istoku, oko 200 kilometara od granice sa Severnom Korejom.

Ruski blogeri danas su objavili još jedan snimak koji navodno prikazuje severnokorejske vojnike na obuci u Rusiji, a koji je nastao u istoj ruskoj bazi na istoku zemlje.

"Ima ih na milione", govori glas na ruskom jeziku na snimku koji je, po svemu sudeći, nastao tajno.

Ukrajinski izvori, podsetimo, već danima tvrde da su u Rusiju poslati severnokorejski vojnici koji će učestvovati  u ratu protiv Ukrajine.

"Poslato više od 10.000 vojnika"
Više od 10.000 severnokorejskih vojnika obučava se za rat protiv Ukrajine na teritoriji Rusije, tvrde obaveštajni izvori iz Ukrajine i Južne Koreje.

Kako je u intervjuu za stranicu The War Zone rekao Kirilo Budanov, šef vojne obaveštajne službe Ukrajine, oko 11.000 pripadnika pešadijskih jedinica severnokorejske vojske trenutno prolazi obuku za rat na istoku Rusije. Očekuje da će biti spremni do 1. novembra, odnosno za manje od dve nedelje.

Budanov je dodao da bi severnokorejske snage u borbama trebalo da koriste rusku opremu i municiju. Očekuje da će prvi kontingent, oko 2600 vojnika, biti raspoređen u Kurskoj oblasti, u koju su elitne ukrajinske postrojbe upale pre više od dva meseca.

Što se tiče daljeg raspoređivanja preostalih severnokorejskih trupa, u ovom trenutku još nema dostupnih informacija, rekao je Budanov za War Zone.

Podsetimo, južnokorejsko ministarstvo odbrane je pre 10 dana reklo da će Severna Koreja verovatno poslati deo svojih regularnih oružanih snaga u Ukrajinu kao podršku Rusiji. Nekoliko dana kasnije američki Institut za ratne studije je saopštio da se više hiljada severnokorejskih vojnika obučava u Rusiji i da bi mogli da budu raspoređeni u Ukrajini.

"Severna Koreja je praktično ušla u rat"
Prošle subote i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da Severna Koreja snabdeva Rusiju ne samo oružjem već i vojnim osobljem te je pozvao partnere da povećaju pomoć Ukrajini.

Dan kasnije je Zelenski u svom večernjem videoobraćanju naciji rekao da je Severna Koreja praktično ušla u rat.

Šta kažu u Južnoj Koreji? "Šalju više od 12.000 vojnika, među njima i specijalci"
I južnokorejski obaveštajni izvori barataju vrlo sličnim podacima. Tako je južnokorejska novinska agencija Yonhap, pozivajući se na obaveštajne izbore u Seulu, saopštila da je Severna Koreja odlučila da pošalje "značajne snage" kako bi podržala Rusiju u ratu protiv Ukrajine.

"Nacionalna obaveštajna služba (NIS) potvrdila je da je saznala da je Sever nedavno odlučio da pošalje četiri brigade od 12.000 vojnika, uključujući specijalne snage, u rat u Ukrajini", objavio je Yonhap. NIS je odbio da potvrdi te izveštaje za AFP.

"Kretanje severnokorejskih trupa već je započelo", rekao je izvor NIS-a za Yonhap. Južnokorejski predsednik Jon Suk-jeol sazvao je hitan bezbednosni sastanak zbog poteza Pjongjanga. Na sastanku je rečeno da su bliske vojne veze Rusije i Severne Koreje napredovale "od prenosa vojnih zaliha do raspoređivanja snaga".

"Značajna bezbednosna pretnja celom svetu"
Ovakav razvoj događaja predstavlja "značajnu bezbednosnu pretnju ne samo našoj zemlji nego i međunarodnoj zajednici, celom svetu", stoji u saopštenju kabineta predsednika Južne Koreje.

Pjongjang i Moskva saveznici su od osnivanja Severne Koreje nakon Drugog svjetskog rata i još su se više zbližili nakon sukoba u Ukrajini 2022. godine, a Seul i Vašington dugo tvrde da Kim Džong-un šalje oružje za upotrebu u Ukrajini.

Putin u junu u retkoj poseti Pjongjangu
Ruski predsednik Vladimir Putin posetio je Pjongjang u junu, kada su dve zemlje potpisale sporazum o uzajamnoj odbrani koji je podstakao nagađanja o daljem slanju oružja, čime se krši niz sankcija UN-a protiv obe zemlje.

meka01-ap-gavriil-grigorov.jpg
AP Gavriil Grigorov 

Ranije ovog meseca ukrajinski mediji saopštili su da je šest severnokorejskih vojnih oficira ubijeno u ukrajinskom raketnom napadu na teritoriji pod ruskom kontrolom u blizini Donjecka 3. oktobra. Ministar odbrane Seula Kim Jong-hjun rekao je tada da je "vrlo verojatno" da je izveštaj istinit.

Stručnjaci su rekli da je prelazak s snabdevanja vojnika granatama bio logičan sedeći korak.

"Za Severnu Koreju, koja je opskrbila Rusiju mnogim granatama i projektilima, ključno je da nauči da rukuje različitim oružjem i da stekne borbeno iskustvo", rekao je Lim Eul-čul, profesor u Institutu za dalekoistočne studije u Seulu.

"To bi čak mogao biti pokretački faktor koji stoji iza slanja severnokorejskih vojnika - kako bi im se pružili ratno iskustvo i obuka", rekao je za AFP.

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške.

Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs/Index/Preneo: D. P.