Kuba je u petak doživela nestanak struje u celoj zemlji nakon što je otkazala glavna elektrana na ostrvu, što je dovelo do kolapsa električne mreže u ovoj zemlji, saopštilo je ministarstvo energetike, piše AFP.

Mrežama su se ubrzo proširili snimci zemlje u mrklom mraku.

"Sistem je ostao bez struje u celoj zemlji" nakon neočekivanog gašenja elektrane Antonio Guiteras, rekao je za državnu televiziju Lazaro Guera, generalni direktor za električnu energiju u Ministarstvu energetike i rudnika.

Kada se termoelektrana zatvorila, "sistem se urušio", rekao je on, dodajući da vlada radi na tome da što pre obnovi uslugu.

U četvrtak je premijer Manuel Marero objavio da je ostrvo u "vanrednoj situaciji", sa ozbiljnim nestašicama snabdevanja, koje ostavljaju neke provincije bez struje do 20 sati.

Vlada je u četvrtak obustavila sve "nebitne" aktivnosti javnog sektora kako bi dala prioritet kućama u opskrbi električnom energijom.

Kuba energiju dobija iz osam termoelektrana, kao i sedam plutajućih elektrana iznajmljenih od turskih kompanija.

Ove sedmice je kubanska vlada, koja se suočava sa sve većom oskudicom u snabdevanju enegijom, pozvala na drakonske mere štednje struje, uključujući pozive mnogim radnicima da ostanu kod kuće. Nastava u školama je otkazana, naređeno je zatvaranje noćnih klubova i centara za rekreaciju, a samo „neophodni radnici“ trebalo bi da dolaze na svoja radna mesta.

Kubanski funkcioneri su za rasprad sistema okrivili splet događaja – od pojačanih američkih ekonomskih sankcija, do poremećaja prouzrokovanih nedavnim uraganima i lošeg stanja infrastrukture.

U jučerašnjem televizijskom obraćanju, kubanski premijer Manuel Marero Kruz je rekao da je veliki deo proizvodnje u zemlji zaustavljen kako bi se izbeglo da ljudi potpuno ostanu bez struje.

On je naveo da je nestašica goriva ostavila veliki deo Kube u mraku, ali da će pošiljke brodom u narednim danima poboljšati situaciju.

Kurir.rs/AFP/Fonet/Radio Slobodna Evropa/Preneo: D. P.