Žena Jezida, Favzija Amin Sajdo, koju je grupa Islamska država kidnapovala u njenom rodnom Iraku, a potom odvela u Gazu, spasena je nakon više od decenije u tamošnjem zatočeništvu, a sada je otkrila detalje užasa kroz koji je prošla.

Jezidi su verska manjina koja uglavnom živi u Iraku i Siriji. Favziju su borsi ISIS-a kidnapovali kada je imala 11 godina.

Ona je sada razgovarala sa novinarima britanskog Sana i otkrila da su ih hranili ljudskim mesom!

Favzija je otkrila kako su gladovali četiri dana pre nego što su im bezdušni teroristi konačno dali nešto za jelo:

- Skuvali su pirinač i meso i doneli nam ga. Pošto smo bili mnogo gladni jeli smo ono što je bilo na stolu. Dok smo jeli znali smo da nešto nije u redu jer je ukus bio čudan. Posle smo svi imali bol u stomaku i bilo nam je mučno. Kada smo završili, rekli su nam da je meso od beba. Jedna žena je u tom trenutku doživela srčani udar i umrla. Pokazali su nam slike obezglavljene dece i beba i rekli: "ovo su deca koju ste pojeli" - priča Favzija.

Neutešne majke su plakale i vrištale, shvatajući zašto su bile odvojene od svojih beba.

Jedna majka je prepoznala svoju bebu po ruci na prikazanim fotografijama, prisetila se Favzija.

Ali to je bio samo početak nezamislive patnje i nehumanih uslova u kojima je Favzija bila primorana da trpi deceniju.

Deset godina pakla je počelo je tako što je kidnapovana iz svog doma u Iraku, kupljena i prodata kao rob u Siriji, a zatim je završila u zatočeništvu u Pojasu Gaze .

Konačno je spasena ranije ovog meseca nakon što je izdala očajnički vapaj za pomoć na internetu - sa aktivistima koji su uspešno lobirali za njeno oslobađanje u tajnoj operaciji koju su nadgledali Izraelci.

Govorila je da je Hamas držao u zarobljeništvu - baš kao i ISIS - i rekla da nema razlike između dve terorističke grupe.

Opisala je i užasne uslove u Gazi, govoreći kako je videla da naoružani borci koriste bolnice kao baze Hamasa i kako su je tukli, zlostavljali i držali u zatočeništvu.

Favzija je bila jedna od hiljada Jezida nad kojima je ISIS izvršio genocid - oko 5.000 ubijenih i više od 10.000 kidnapovanih.

Muškarci su poklani, dok su krvoločni ekstremisti oteli hiljade žena i dece. Favzijina dva brata, stara sedam i deset godina, proterani su u logor da bi ih obučavali za vojnike.

U Siriji, gde je odvedena 2015, nije videla dnevnu svetlost.

- Bila sam zatvorena devet meseci u podzemnom zatvoru sa oko 200 drugih žena u groznim uslovima. Sve vreme smo bili u mraku. Nikada nismo videli sunčevu svetlost. Morali smo da pijemo prljavu vodu, neka deca su umrla. Bilo je to veoma teško vreme - otkrila je ona. 

Favzija je bila i žrtva silovanjam a do nepune 15. godine rodila je sina i ćerku.

(Kurir.rs/The Sun)