Severna Koreja saopštila je danas da je pronašla ostatke južnokorejskog drona u glavnom gradu Pjongjangu, tvrdeći da to dokazuje da je vojska Južne Koreje iza navodnih upada dronova iznad grada ranije ovog meseca.

Zvanična severnokorejska centralna novinska agencija objavila je fotografije na kojima se vidi oštećena letelica. Navodi se da je zajednička istraga severnokorejskih vojnih i državnih bezbednosnih agencija zaključila da je letelica bila isti tip drona koji se pojavio na južnokorejskoj vojnoj paradi ranije u oktobru.

Dron koji je navodno pronađen u Pjongjangu je verovatno bio jedan od dronova koji su korišćeni za bacanje propagandnih letaka, saopštilo je Ministarstvo odbrane Severne Koreje, ali su potrebna dodatna ispitivanja da bi se to potvrdilo.

Severna Koreja optužila je Južnu Koreju da je poslala dronove iznad Pjongjanga tri puta ovog meseca kako bi bacila anti-severnokorejske propagandne letke. Zapretila je da će odgovoriti silom ako se takvi incident ponovi.

"Severna Koreja će smatrati objavom rata i odmah će biti pokrenut uzvratni napad ako se takav incident ponovi", dodaje ministarstvo.

Vojska Južne Koreje nije odmah odgovorila na optužbe Severne Koreje o navodnom otkriću drona.

Ministar odbrane Južne Koreje prvobitno je neodređeno demantovao nakon oktobarske optužbe Severne Koreje da je Južna Koreja poslala dronove iznad Pjongjanga. Južna vojska je promenila svoj odgovor nekoliko sati kasnije, rekavši da ne može da potvrdi da li su tvrdnje Severa tačne ili ne.

Tenzije na Korejskom poluostrvu su sada najviše u poslednjih nekoliko godina, jer severnokorejski lider Kim Džong Un povećava svoje testove oružja i proširuje vojnu saradnju sa Rusijom, pri čemu Južna Koreja tvrdi da je Sever poslao trupe da podrže ruski rat protiv Ukrajine.

(Kurir.rs/Beta)

 BONUS VIDEO

kurir televizija SEVERNA KOREJA IMA ABNORMALNE ZALIHE MUNICIJE! Analitičar izneo šta je ovoj zemlji NAJPOTREBNIJE OD RUSIJE! Spremali se decenijama