Civilna odbrana Pojasa Gaze saopštila je danas da je više od 400 ljudi poginulo od početka ofanzive izraelske vojske na severu teritorije, 6. oktobra, koja cilja na borce palestinskog pokreta Hamasa a koji, prema Izraelu, tamo obnavljaju svoje snage.

„Pronašli smo više od 400 mrtvih u različitim oblastima severa Pojasa Gaze, koja uključuje grad Džabaliju i njegov izbeglički kamp, gradove Beit Lahia i Beit Hanun, od početka vojne operacije“, rekao je za AFP Mahmud Basal, portparol civilne odbrane, organizacije zavisne od palestinskog islamističkog pokreta.

On je rekao da se na broj poginulih od 386, koji je utvrđen u petak, dodaju još i 33 smrtna slučaja u izraelskom napadu na kamp Džabalija rano jutros.

„I na ulicama Džabalije ima na desetine tela ubijenih u neprestanom bombardovanju“, rekao je Basal i dodao da među njima ima dece, žena i starijih ljudi.

profimedia-0923235557.jpg
AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia 

U određenim oblastima prekinute su komunikacije i internet mreža, što otežava zadatak spasilaca i onemogućava stanovnike da kontaktiraju hitne službe, rekao je Basal.

Izraelska vojska je 6. oktobra pokrenula novu ofanzivu na područje grada i izbegličkog kampa Džabalija, severno od grada Gaze. Tvrdi se da se cilja na Hamasove borce koji, prema vojsci, obnavljaju svoje snage posle godinu dana vazdušnih napada i žestokih borbi.

Vojska je ukazala da je od početka ofanzive ubijeno „nekoliko desetina terorista“, što će dovesti do nove humanitarne krize na teritoriji razorenoj posle godinu dana rata, navele su nevladine organizacije.

Vojnici su „ubili nekoliko terorista u oblasti Džabalije tokom bliskih borbi ili vazdušnih napada“, saopštila je danas izraelska vojska, koja je optužila borce Hamasa da se „mešaju sa civilnim stanovništvom“ i sprečavaju stanovnike da pobegnu.

To gusto naseljeno područje, razoreno neprijateljstvima i dodatno uništeno bombardovanjem, već je dva puta bilo poprište nekih od najžešćih borbi od početka rata izazvanih napadom palestinskog islamističkog pokreta na Izrael 7. oktobra. 2023. godine.

Kurir.rs/Beta/Preneo: P. P.