Specijalne jedinice i istražitelji kriminalističke policije sprečili su danas potencijalni teroristički napad na izraelsku ambasadu u Berlinu.

Teško naoružani policajci upali su uu zgradu u Bernauu u Brandenburgu i pretresli jedan stan, a pretresen je i stan u višespratnici u Sankt Augustinu (Severna Rajna-Vestfalija).

Antiteroristički istražitelji dobili su informacije od stranih službi da je jedan Libijac (28) pristalica terorističke organizacije „Islamska država“.

„Večeras je izvedena policijska operacija u Bernauu kod Berlina i Sankt Augustinu kod Bona. Osumnjičeni je uhapšen u Bernauu pod optužbom za članstvo u stranoj terorističkoj organizaciji. U Sankt Augustinu, međutim, saslušani su samo svedoci i mogući dokazi su obezbeđeni“, naveo je Mihael Ramuler, portparol nadležnog federalnog tužilaštva.

shutterstock-587220452.jpg
Shutterstock 

Nemačke vlasti ušle su u trag čoveku koji ranije nije bio poznat kao pretnja zahvaljujući konkretnoj dojavi stranih obaveštajnih službi.

Antiteroristički agenti presreli su sumnjive poruke, koje su potvrdile da je uhapšeni Libijac navodno hteo da napadne izraelsko diplomatsko predstavništvo u glavnom gradu Nemačke, iako je još uvek nejasno da li oružjem ili eksplozivom.

Istovremeno, postojale su indicije da je osumnjičeni za terorizam nakon napada želeo da se sakrije kod svog strica u Sankt Augustin, a zatim pobegne u inostranstvo. Još uvek je nejasno da li je stric osumnjičenog znao za ovo, a prema rečima federalnog tužioca, on se ne smatra optuženim, već svedokom, piše Bild.

Kurir.rs/Bild/Preneo: P. P.